Jump to content

Wn/hu/Megindulhat az aláírásgyűjtés a parlament feloszlatásáról

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megindulhat az aláírásgyűjtés a parlament feloszlatásáról

2008. október 30., csütörtök

Az Alkotmánybíróság (AB) helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatát, mely szerint 50 ezer aláírás összegyűjtése esetén a parlamentnek meg kell tárgyalnia saját feloszlatását.

Wn/hu/Megindulhat az aláírásgyűjtés a parlament feloszlatásáról
... az Országgyűlés ötvenezer támogató aláírás összegyűjtése esetén köteles lenne napirendjére tűzni a Mormon könyve megtárgyalását éppúgy, mint a Hungarizmus programját, vagy egy, az UFO-król szóló jelentést, netán a Pythagorász tételt, vagy a sumér-magyar rokonság kérdését.
Wn/hu/Megindulhat az aláírásgyűjtés a parlament feloszlatásáról

—Bragyova András

A döntés annak ellenére született meg, hogy azzal három alkotmánybíró nem értett egyet. Bragyova András, Holló András és Kiss László különvéleménye szerint népi kezdeményezésnek csak törvényalkotás lehet a célja.

Az OVB által hitelesített aláírásgyűjtő íveken a következő szöveg szerepel: „Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását.”

Az engedélyezésről szóló határozat ellen csütörtökön nyújtottak be kifogásokat, ám az AB határozatában helybenhagyta az OVB-döntést. Az AB reagálva az egyik kifogásra, határozatában nem kifogásolhatónak minősítette, hogy társadalmi szervezet nyújtotta be a kezdeményezést.

Most a kezdeményező szervezetnek két hónapja áll rendelkezésre, hogy összegyűjtse a szükséges 50 000 aláírást.

Szeptemberben az MDF javaslatára történő szavazáson a képviselők többsége egyszer már elutasította az Országgyűlés feloszlatását.

Források[edit | edit source]