Jump to content

Wn/hu/Meggyvásár kereskedők nélkül

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Meggyvásár kereskedők nélkül

2008. július 1., kedd

Közvetlen értékesítéssel segít az eladási nehézségekkel küzdő Tisza menti gyümölcstermelőkön a Szövetség az Élő Tiszáért egyesület. A tavalyival ellentétben idén bőséges a meggytermés, de nem minden gazda örül ennek.

A termelők azért panaszkodnak, mert a kereskedők és a feldolgozók túl alacsony áron veszik tőlük át a meggyet. A mai felvásárlói árakat olyan alacsonynak tartják, amelyen már nem éri meg termelni, néhányan közülük inkább fán hagynák a termést, mert így leszedni sem érdemes. A felvásárlók szerint a konzervgyárak csak vonakodva veszik át a gyümölcsöt, mert még tavalyi készleteik sem fogytak el. Lehet, hogy a konzervgyárak és a hűtőházak sincsenek könnyű helyzetben vagy csak kivárnak. A fogyasztók viszont a 250–400 Ft/kg-os piaci árakat találják túl magasnak.

A Szövetség az Élő Tiszáért egyesület elhatározta, hogy saját lehetőségeivel segít a Tisza menti gazdák helyzetén. Aktivistáik a kereskedőket kikerülve, közvetlenül a termelőktől vásárolják és néhány budapesti árusító helyen alkalmanként maguk kínálják 170 Ft/kg-os áron a gyümölcsöt. Első alkalommal, június 28-án a nagykörűi kertekben szedett friss meggyet árusították egy budai piacon, teljes sikerrel, a gyümölcs néhány óra alatt elfogyott. Következő meggyvásárukra július 5-én, ugyanazon a budai piacon kerül sor. Ekkor Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdáitól hozzák a meggyet, rendeléseket továbbra is felvesznek.

Terveik szerint később más gyümölcsre és egyéb élelmiszerekre is kiterjesztik akciójukat, melyet levelezőlisták alapján szétküldött e-mailben is népszerűsítenek. Az egyesület folytatja a közvetlen kereskedelem megteremtését célzó munkáját. Címlistáik alapján folyamatosan értesítik mindazokat, akik hazai termelőktől méltányos áron szeretnének termékekhez jutni.

Források

[edit | edit source]