Jump to content

Wn/hu/Megalakult a Wikimédia Magyarország Egyesület

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megalakult a Wikimédia Magyarország Egyesület

2008. november 27., csütörtök

Az egyesület logója

2008. november 3-án a Fővárosi Bíróság nyilvántartásba vette a Wikimédia Magyarország Egyesületet és azt közhasznú szervezetté nyilvánította. A végzés november 24-én jogerőre emelkedett.

Az egyesület célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, az így összegyűlt tudáshoz történő minél szélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása. Támogatja a szabadon szerkeszthető és szabadon felhasználható tartalmú tudásgyűjtemények létrehozását, működtetését, terjesztését, az azok létrehozásában közreműködni szándékozók képzését.

A Wikimédia Magyarország Egyesület a huszadik a Wikipédiát és számos más hasonló projektet üzemeltető Wikimedia Foundation helyi társszervezetei közül. Tevékenysége elsősorban a Wikipédia és társprojektjei segítésére irányul, de azoktól független; tartalmuk létrehozásában nem vesz részt, fölöttük szerkesztői kontrollt vagy felügyeletet nem gyakorol.

Az egyesület a Wikipédiában közreműködő önkéntes szerkesztők egy csoportjának kezdeményezésére jött létre. Tagjai vagy támogatói közé várja mindazokat, akik a maguk módján hozzá kívánnak járulni céljai eléréséhez.

A Wikipédiáról

A Wikipédia szabad enciklopédia célja az emberiség tudásának szabadon felhasználható formában történő összegyűjtése. A tartalom bővítéséhez egy internetkapcsolat birtokában bárki hozzájárulhat, az így létrejött szöveg pedig szabad licenc alá kerül: bárki felhasználhatja a saját céljaira, amennyiben vállalja, hogy hasonlóképpen szabad licenc alatt teszi közzé.

A Wikipédia 2001-ben indult, jelenleg mintegy 250 nyelven több, mint tízmillió szócikket tartalmaz, weboldala a világ tíz legolvasottabb oldala közé tartozik. Az angol nyelvű Wikipédia két és félmillió szócikkével az emberiség eddigi történetének legnagyobb enciklopédiája; a 2003-ban indult magyar Wikipédia a közelmúltban érte el a százezer szócikket, a magyar internetezők körében körülbelül a huszadik legolvasottabb weboldal.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikimédia Alapítvány (Wikimedia Foundation, Inc.) floridai székhelyű nonprofit szervezet. Az alapítvány nyílt tartalmú, wiki-alapú projekteket tart fenn és fejleszt, ezek teljes tartalmát ingyenesen bárki rendelkezésére bocsátja, így kívánva elérni a szabad tudás eljuttatását minden ember számára. Tevékenységi körébe tartozik a Wikipédia és társprojektjei szervereinek üzemeltetése és az ott használt wiki-szoftver fejlesztése.

További anyagok[edit | edit source]

Források[edit | edit source]

Template:Saját