Wn/hu/Magyar film a Berlinálén

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Magyar film a Berlinálén

2010. január 13., szerda
Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című legújabb filmjét meghívta a berlini nemzetközi filmfesztivál Fórum szekciója. A filmvilág egyik legnagyobb seregszemléje február 11-21. között ünnepli hatvanadik születésnapját a német metropoliszban.'

2010. február 11-21. között ünnepli 60. születésnapját a berlini nemzetközi filmfesztivál. Az elsőrangú seregszemle Fórum szekciója meghívta Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmjét, a Bibliotheque Pascal-t. A magyar-német koprodukcióban készült 111 perces alkotás látható lesz a februári Filmszemlén. A nemzetközi premierre a berlini filmfesztiválon kerül majd sor az alkotók jelenlétében február közepén. A Berlinale keretei között megrendezett Fórum az innovatív, avantgarde filmek bemutatkozásának legfontosabb és nagy hagyományokkal rendelkező eseménye.

A Bibliotheque Pascal című film a Filmpartners és a Katapultfilm produkciójában készült, a Gilles*Mann Filmproduktion, a Sparks és az M&M Film részvételével, a TV2 és az Eurimages támogatásával. A főszerepekben Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza, Ion Sapdaru látható.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, a 90-es évektől színészként dolgozott. 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díját nyerte el. Fehér tenyér című második mozifilmjét a cannes-i filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek, és jelentős fesztiválsikerekkel párhuzamosan számos külföldi mozi is műsorra tűzte. A Bibliotheque Pascal a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

Források[edit | edit source]