Jump to content

Wn/hu/Magyar Wikipédia: 5 év, 100 000 cikk

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Magyar Wikipédia: 5 év, 100 000 cikk

2008. július 17., csütörtök
Ma 14.43 perckor megszületett a magyar Wikipédia 100 000. szócikke. Az Erdődi Simonról szóló cikket Doncsecz szerkesztő kezdeményezte A Magyar Wikipédia logója A magyar a huszonkettedik a Wikipédiák sorában, amely elérte a 100 000-es cikkszámot. A beszélők számát tekintve a magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh változat cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt, a szerb testvérprojekt pedig 64 ezer szócikknél tart. A szomszédos országok nyelvein a német 770 ezer, az ukrán 122 ezer, a román 112 ezer, a szlovák 98 ezer, a szlovén 65 ezer, a szerb 64 ezer, míg a horvát nyelvű változat 45 ezer szócikket tartalmaz. Nyelvrokonaink közül a finn Wikipédiának 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van.

A Wikipédiáról[edit | edit source]

A Wikipédia az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat szükséges. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk szabad dokumentációs engedély (GNU licenc) alatt érhető el, az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A magyar nyelvű Wikipédia 2007-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából 150 rendszeres és 800 alkalmi szerkesztővel rendelkezik. Az oldal forgalma 2005 decembere óta tizenhétszeresére nőtt, 2008 tavaszára a havi lapletöltések száma meghaladta a 10 milliót.

A Wikipédia jelmondata: „Wikipédia: A szabad enciklopédia", ami azonban nem jelent anarchiát: a szócikkek színvonalának biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, melyek betartását folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának, készítői azonban igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, és hogy a meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. Az enciklopédia lapjain elkövetett rongálást, vandalizmust rövid időn, gyakran perceken belül megszüntetik.

A Wikimédia Alapítványról[edit | edit source]

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, mely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául. A floridai székhelyű alapítvány 2003-ban alakult az addigra létrejött több projekt üzemeltetési feladatainak ellátására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában. A Wikimédia Alapítvány által gondozott Wikipédia teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, nagyrészt adományokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. Teljes költségvetése 2006-ban 1,5 millió dollár (kb. 294 millió forint) volt.

Lásd még[edit | edit source]

Források[edit | edit source]