Wn/hu/Madárbarát hétvége Tatán

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Madárbarát hétvége Tatán

2009. november 26., csütörtök

Vörösnyakú lúd

Hétvégén rendezik meg a IX. Tatai Vadlúd Sokadalmat. A tatai Öreg-tó partján természetvédelmi programokkal várják az érdeklődőket, a vállalkozó kedvűek madármegfigyelő versenyen vehetnek részt.

A tatai Öreg-tónál a legfrisebb adatok szerint jelenleg 25 000 vadlúd éjszakázik, közöttük apácalúd és vörösnyakú lúd, illetve három daru. A reggeli madármegfigyeléseken gémek, sirályok, récék forgatagában gyönyörködhetnek a tóhoz érkezők. Az Öreg-tó környékén a múlt héten látott kis lilik globálisan veszélyeztetett, nagyon ritka faj. Skandináviai költőállománya mára kevesebb, mint 30 párra tehető.

November utolsó szombatján a IX. Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos programsorozattal vár minden érdeklődőt a tatai Öreg-tó partján. Reggel hét órától sok ezer vadlúd kirepülését figyelhetik meg a látogatók és Zsoldos Árpád ornitológus tolmácsolásában nagy kivetítőn követhetik nyomon a tavi eseményeket. Lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók az egyébként félénk madarak. Gyűrűzési- és solymászbemutatóval, természetvédelmi szaktanácsadással, madárbarát kertprogrammal, játékokkal és gyerekműsorokkal várják az érdeklődőket.

A tatai Öreg-tó, a „Tatai tavak Ramsari Terület” legidősebb tagja éppen húsz évvel ezelőtt vált ramsari területté. A hétvégi program szervezői: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

Források[edit | edit source]

Külső hivatkozások[edit | edit source]

  • Világbajnok „behúzás”!. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Utólagos beszámoló a rendezvényről, 2009. november 30. (Elérés: 2009. december 1.)