Jump to content

Wn/hu/Leszállt a Marson a Phoenix

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Leszállt a Marson a Phoenix

2008. május 27., kedd

A Phoenix landolása
A Phoenix landolásának helyéről készült felvétel

Sikeresen landolt a Marson az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának (NASA) Phoenix nevű szondája, ami minden eddiginél részletesebben fogja kutatni a vörös bolygó talaját és a folyékony víz jelenlétére utaló nyomokat.

A közép-európai idő szerint hétfőn kora hajnali leszállás probléma mentesen sikerült és a tíz hónapos, 679 kilométeres úton is a terveknek megfelelően működtek a Phoenix berendezései, műszerei. Az eddigi marsi leszállások kevesebb, mint fele, 45 százaléka végződött sikerrel. A szonda a jéggel borított északi sarkköri vidéken landolt.

A Phoenix 36 800 kilométer/órás sebességgel közelítette meg a Mars bolygót, azonban a légkör felső rétegébe már „csak" 20 400 kilométer/órás sebességgel lépett be, majd az ezt követő hét percben 5,4 mérföld (kevesebb mint 9 kilométer/órás sebességre lassított.

A 1,52 méter magas, kiterjesztett napelemeivel együtt 5 méter széles és 350 kilogrammos Phoenix elsődleges feladata az lesz, hogy a több mint kétméteres robotkarja segítségével a fagyott talajból vett jégminták megolvasztásával vizet nyerjen s azt megvizsgálja, hogy a marsi víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor élet kialakulására.


Forrás

[edit | edit source]