Jump to content

Wn/hu/Koszovó 1,2 milliárd eurót fog kapni

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Koszovó 1,2 milliárd eurót fog kapni

2008. július 13., vasárnap

Az Európai Bizottság közlése szerint mintegy 1,2 milliárd eurót sikerült összeszedni Koszovó javára a brüsszeli adományozó konferencián.

Az Európai Unió 500 millió euróval járul hozzá Koszovó gazdasági fellendítéséhez. Németország tette meg - a maga 100 millió eurójával - a legmagasabb felajánlást az EU zónában. Magyarország 300 millió forintot ad. Az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb adományozó, mintegy 252 millió euróval. Az EU 27 tagállama, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Norvégia, Svájc képviselői illetve nemzetközi és ENSZ-ügynökségek voltak jelen a konferencián.

Az összeg igencsak fontos Koszovónak, hiszen 40%-os a munkanélküliségi mutatójuk. A fiatalok körében pedig hetvenszázalékos. A brüsszeli adományozó konferenciát az Európai Bizottság kezdeményezte és a Világbank, valamint a Nemzetközi Valutaalap részvételével zajlott le. Koszovó miniszterelnöke, Hashim Thaci bejelentette, hogy Pristina csatlakozni kíván a két nemzetközi pénzintézethez. 2008 februárjában az albán lakosú többség kikiáltotta Koszovó függetlenségét. Alkotmányuk június 15.-én lépett életbe. Eddig 43 ország ismerte el Koszovót független államként.

Magyarország 2010-re 1,3 millió eurót (300 millió forint) fog adni, kétoldalú programok keretében.

Lásd még[edit | edit source]


Forrás[edit | edit source]