Jump to content

Wn/hu/Ki fújja a passzátszelet?

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Ki fújja a passzátszelet?
2009 nyara volt a legforrób Brazíliában

2010. március 8., hétfő

A komolyabb klímaszkeptikusok is elismerik az éghajlatváltozást. Sokan az energiahatékonyságot javasolják az elektromos áram fogyasztásának csökkentésére.

Láng István, aki a Vahava-projekt vezetője szerint a hideg időjárási viszonyok nem mondanak ellent az éghajlatváltozás tényének. "A klímaváltozás a meteoróligiai szélsőséges események gyakoriságának és intenzitásának növekedését jelenti" - mondta.

Szélsőségesen sok csapadék esett mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind Magyarországon. Megdölt a hidegrekord Nyugat-Ausztráliában. Nyáron pedig Brazíliában a legforróbb nyarat mérték. Szokták emlegetni, hogy a WMO azt állította, hogy az 1998-as év volt eddig a legmelegebb év, viszont ez az adat az átlaghőmérséklet növekvő trendjeit nem mutatja.

Láng István tudományosan bebizonyította, hogy az utóbbi 12 év ciklusába beilleszthető a 10 legmelegebb év. Zágoni Miklós azt a tudományos tényt szokta emlegetni, hogy az utolsó évszázadban 0,7 fokkal emelkedett bolygónk átlaghőmérséklete. Kiemeli továbbá, hogy az urbanizáció, a légszennyezés valós problémákat jelentenek magukban.

Az energiahatékonyság lehet az egyik megoldás, hogy kevesebb áramot használjunk. Tanui vagyunk a folyamatnak, hogy kizöldüknek a számítógépes adatközpontok, jó példa erre az eBay számítógépes központ. Az amúgy 70 celsius fokra felmelegedő processzorokat intelligens klímatechnikával hűthetjük, mely a páratartalom, a hőmérséklet a beengedett illetve az elvezetett levegőmennyiség megfelelő szabályzása után beszélhetünk intelligens klímatechnikáról.

A vízellátás a processzorokat kíméli, a számítógépes adatközpontok közelében felállított hőszivattyúkkal áramot nyerhetünk a felszínközeli hőenergiából. Amennyiben a szerverparkok több ügyfeleknek végzik munkájukat kihasználtságuk 20 százalékról 80 százalékra emelkedhet. Kinetikus energiából is lehet plusz áramot nyerni a szünetmentes tápegységen az UPS-en keresztül. Mivel kevesebb oxigén van a számítógépünkben annál kevesebb az esély arra, hogy kigyulladjon az. Biogázzal működő üzemanyagcella plusz zöld energiát jelent. A számítógépes adatközpontok tetejére felszerelt napkollektorok ingyen áramforrást jelent, ezt ki lehet egészíteni az adatközpontok közelébe telepített szélerőművekkel is.

A számítógépfelhasználók emelkedő igényei miatt jogos igényévé vált a számítógépes adatközpontok energiahatékonyságának növelése. A Borderstep Intézet adatai szerint egyes adatközpontok pédául 2008-ban 10,1 TWh (terrawattóra) áramot használtak fel. Ennek az áramnak az előállításához 4 középméretű szénerőmű kell.

Számos cég foglalkozik Hardver optimalizációval, hogy kevesebb áramot fogyasszon a gép. Ilyen cégek a Green Gird, az Intel Open Energy Initiaive. A számítógép energiahatékonyságának mutatója a PUE érték, amit angolul Useage Effectivenessnek hívnak.

Források[edit | edit source]