Jump to content

Wn/hu/Kevesebb stressz, több flavonoid a hosszú élet titka

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kevesebb stressz, több flavonoid a hosszú élet titka

2008. július 15., kedd

gyógyászati szimbólum

Egy új egészségügyi tanulmány szerint a flavonoidokban gazdag táplálékok meglehetősen jótékony hatással bírnak. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét, pl. a stresszel járó magas vérnyomást, a magas koleszterint.

Egyél csokoládét, szójafehérjében gazdag ételeket és igyál zöld teát - tanácsolják a flavonoidok hatásait megfigyelő tudósok. A flavonoidok megelőzik, de mindenképpen csökkentik az oxidatív folyamatokat a szervezetben, így védenek a sejtkárosodástól, szív- és érrendszeri betegségektől.

Dr. Lee Hooper (Kelet-Angliai Egyetem) és munkatársai több mint 130 kisebb tanulmány és közlemény alapján összegezték kutatásuk eredményeit. A Norwichban dolgozó csapat rámutatott, hogy a kakaó és a csokoládé növeli az áramlás-mediálta értágulatot, tehát a normális véráramlást a szervezetben. Mind a szisztolés-, mind a diasztolés vérnyomás csökken, ám az LDL-koleszterin koncentrációja nem tér el. Az LDL-koleszterin koncentrációt "rossz" koleszterinszintnek is hívjuk. A szójafehérje csökkenti a diasztolés vérnyomást, a HDL-koleszterinszintet viszont nem mérsékli. A tudós a The American Journal of Clinical Nutrition júliusi számában sok gyümölcs, étcsokoládé, hagyma és kevés vörösbor fogyasztását javasolja.

Forrás[edit | edit source]