Wn/hu/Költségcsökkentés, várható elbocsátások a Magyar Televíziónál

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Költségcsökkentés, várható elbocsátások a Magyar Televíziónál

2009. december 3., csütörtök

Újabb költségcsökkentő intézkedéseket helyeztek kilátásba a Magyar Televíziónál. A költségvetési céltámogatások teljes elvonása miatt most már elbocsátások is várhatók.

Céltámogatás nélkül marad jövőre a Magyar Televízió (MTV). A tervezett 9,4 milliárd forintos céltámogatásból 7 milliárd elvonásáról korábban már döntött az Országgyűlés. A november 23-ai ülésen egy módosító indítvány elfogadásával az MTV a maradék céltámogatástól is elesett, és a 2,34 milliárd forintot a Duna TV kapta meg.

A válságos helyzet kezelésére az MTV vezetése már eddig is több intézkedést hozott. Előbb a Nap-kelte című, külsős cég által készített műsort szűntették meg és helyette saját gyártású reggeli műsort indítottak. Az intézmény hírigazgatósága hazahívja New York-i tudósítóját, Bombera Krisztinát, továbbá felülvizsgálja a külföldi hírügynökségekkel kötött szerződéseket, felmondja a CNN hírtelevízióval fennálló megállapodást.

A forráshiányos helyzet miatt a köztévé most újabb költségcsökkentési lépésekről döntött. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök bejelentése szerint megszűnnek a regionális stúdiók. A kényszerű intézkedés következtében a vidéki stúdiók 160 munkatársa veszítheti el állását. Medveczky Balázs elmondta: „Végtelenül fájdalmas számunkra a több mint három évtizede működő regionális hálózat felszámolása. Vidéki munkatársaink sokat tettek az MTV-ért, de a példátlan költségvetési megszorítás elkerülhetetlenné teszi ezt a lépést”.

Az elvonások miatt az ügyvezető alelnök közölte a három reprezentatív tévés szakszervezettel, hogy részlegesen felmondják a Kollektív Szerződést. Az intézmény vezetése konstruktív tárgyalásokat szeretne a létszám- és a jóléti juttatások csökkentéséről az Üzemi Tanáccsal hamarosan kezdődő megbeszéléseken.

Források[edit | edit source]