Jump to content

Wn/hu/Kína és Indonézia üdvözölte a koppenhágai csúcs egyezményét

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kína és Indonézia üdvözölte a koppenhágai csúcs egyezményét

2009. december 22., kedd

Barack Obama és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) a Fehér Házban tanácskoztak a koppenhágai konferencia előtt 2009. március 12.-én

Kína és Indonézia, két nagy ázsiai ország üdvözölte az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezmény Konferenciájának eredményeit. Peking külügyminisztere Jang Csie-cse és Susilo Bambang Yudhoyono, Indonézia hatodik elnöke eredmményesnek értékelte koppenhágai csúcsot. Obama védte a koppenhágai egyezséget, ő volt a médium a résztvevők között.

A többség nem fogadta el a koppenhágai egyezséget a csúcstalálkozón. A 193 ország részvételével zajlott konferencia pénteken fejeződött be Dániában. Richard Black, aki a BBC környezetvédelmi tudósítója, szerint 2 celsius fokos változás jelenti a fordulópontot. ENSZ tudósai szerint megelőzendő a 2 celsius fokos változás (3.6F), hogy ne következzen be a klímakrízis.

Jang Csie-cse, aki Kína 10. külügyminisztere azt állította, hogy a fejlődő és a fejlett országok nagyon különbözőek a károsanyag kibocsátását és annak felelősségét tekintve, mint ahogy különbözik alapvető nemzeti tulajdonságaik és a gazdasági fejlettségük. Ezért, különböző mértékben kell felelősséget és kötelezettséget vállalniuk a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Jang Csie-cse szerint a csúcstalálkozó egy új fejezet kezdete volt a felmelegedés elleni harcban. Az IPCC vezetője, aki Al Gore-ral megosztva Nobel-békedíjban részesült, Rajendra Pachauri szerint gyorsan kell cselekedni. Az ENSZ következő klíma konferenciáját Bonnban szervezik. Lesznek más éghajlat- és atmoszféria változást tárgyaló konferenciák a közeljövőben, ilyen lesz a fortenzai konferencia is, mely 2010. augusztus 16.-án kezdődik Braziliában.

Források[edit | edit source]