Jump to content

Wn/hu/Jelentősen csökken a kávétermés

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Jelentősen csökken a kávétermés

2010. március 2., kedd

Az OIC nemzetközi kávészervezet információi azt igazolták, hogy világszinten egyre kevesebb kávé terem a felmelegedés miatt. Néstor Osorio egy kávé csúcstalálkozón kijeletette, vannak bizonyítékok a klímaváltozás kávé termésre gyakorolt hatására. A konferenciát Guatemalavárosban szervezték meg.

A relatív átlaghőmérséklet növekedésével a termelőknek kevesebb a termésük. Ugyanakkor több kávét vásárolnak a boltokban. Nyolc év alatt 62 millióról 80 millió tonnára nőtt a kereslet, viszont a termelés nem érte el a keresleti igény szintjét, csupán 75 millió tonna kávé termett 2009-ben. A klímaváltozás miatt a termelőknek magasabban fekvő területeken kell dolgozniuk.

A F.O. Licht német nyersanyagpiaci elemző intézet szerint még a 2010-es évben is az igényeknél kevesebb kávét tudnak termelni. Kolumbiában a 2009-es év gyenge volt a termés tekintetében. Számokban mérve 35 %-kal csökkent a termés.

El Salvador és Costa Rica még nem a régi a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos visszaesést. A latin-amerikai országok 28 %-s esést szenvedtek el 2009-ben. 2009 októberétől és 2010 januárjáig a alább felsorolt latin-amerikai országok 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportáltak: Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság.

A Licht előre jelzi, hogy Brazíliában és Vietnámban bizonyosan tovább csökken a termés mennyisége 2010 folyamán.

Források[edit | edit source]

Kapcsolódó cikk a magyar Wikipédián: Portál:Hírek.