Jump to content

Wn/hu/Jelölt lapváltozatok a magyar Wikipédián

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Jelölt lapváltozatok a magyar Wikipédián

2008. november 19., szerda

A magyar Wikipédián a napokban bevezetett új funkció lehetőséget nyújt az egyes szócikkek régebbi változatainak megjelölésére. Ennek segítségével a rendszeres szerkesztők „láttamozhatják” a lap utolsó, általuk megtekintett változatát, és az olvasóknak a változtatások alapértelmezésben csak ezután jelennek meg.

Ilyen ábra jelzi a cím mellett, ha a lap éppen nézett változatát egy szerkesztő már ellenőrizte.

A Wikipédia szabad enciklopédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll. Nincs véglegesen „kész” cikk, a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját, a szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz a cikk első változatáig visszakövethetőek, a rendszer ugyanis minden verziót megőriz. A szócikkek írásában bárki részt vehet, a szerkesztéshez még bejelentkezni sem kötelező. Ez a nyitottság tette lehetővé a Wikipédia páratlanul gyors fejlődését – az angol Wikipédia két és félmillió szócikkével a világ legnagyobb lexikona, a magyar változat nyáron érte el a százezer szócikket, mostanra már 110 000-en is túl van.

Noha a legtöbb módosítás jóindulatú, előfordulnak viccből, vandalizmusból vagy reklámcélból írt, a szócikket lerontó változtatások is. A színvonal biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, melyek betartását folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának, azonban számos önkéntes igyekszik kiszűrni a téves vagy elfogult információkat. Az új változtatásokat rendszeresen átnézik, a problémásakat többnyire néhány percen belül visszaállítják. A Wikipédia jelenlegi népszerűsége mellett (egy átlagos napon közel félmillió alkalommal nézik meg) azonban ennyi idő alatt is számos olvasónak jelenhet meg a rossz változat.

A most bevezetett újítás ezt igyekszik kiküszöbölni: a Wikipédiára be nem jelentkezett olvasók számára csak azután jelenik meg egy-egy módosítás, hogy azt a járőrnek nevezett, ellenőrzési jogokkal felruházott szerkesztők jóváhagyták. A legfrissebb, nem jóváhagyott változat egy további kattintással elérhető, és az ellenőrök tevékenysége nyilvánosan követhető, így a szerkesztési folyamat transzparenciája nem csorbul.

A tervek szerint később lehetőség lesz olyan változatok megjelölésére is, melyeket több szerkesztő alapos ellenőrzés után rendben lévőnek talált. Így a lapoknak lesz egy ritkábban módosuló, „stabil” változata, hasonlóan azokhoz a nyílt forráskódú szoftverekhez, amelyekből a legújabb funkciókat tartalmazó béta változat mellett bizonyos időközönként szegényebb funkcionalitású, de alaposabban tesztelt stabil verziókat is közzétesznek.

A Wikipédiáról

A Wikipédia az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat és egy tetszőleges böngésző szükséges. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett. Mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, és naponta több millió olvasó használja őket. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, mely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. Az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikipédia szervereit is üzemeltető floridai székhelyű Wikimédia Alapítvány számos wiki-alapú projektet működtet, ezek teljes tartalmát ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá teszi, ezzel segítve a tudás eljuttatását minden emberhez. Az alapítvány nonprofit szervezet, költségeit nagyrészt az olvasók által felajánlott adományokból fedezi.

Lásd még

[edit | edit source]

Források

[edit | edit source]
A Wikihírek logója
A Wikihírek logója
Ez a hír a Wikihírek saját tudósítása, elsőkézből származik. Lásd a kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.