Wn/hu/India is elszáguld a világ mellett

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > India is elszáguld a világ mellett

2010. február 28., vasárnap

Manmohan Singh

Manmohan Singh indiai miniszterelnöke egy szaúd-arábiai üzleti konferencián kijelentette India gazdasága akár 7%-os növekedést is elérhet a globális gazdasági válság ellenére.

India GDP növekedési üteme két éven belül újra 9%-kal növekedhet. A negyedik negyedévben 6%-os bővülést produkált a keleti ország gazdasága. A A 2008/2009-es évben 6,7%-os volt a bővülés. A válság előtt 9%-on teljesített az ország. Szaúd-Arábiának nem csak komoly kínai üzletei vannak[1], hanem Indiával is fontos kapcsolatokat ápol. 2 milliárd dollárt is meghaladónak India befektetései Szaúd-Arábiában, 500 közös vállalatuk van. Manmohan Singh stratégiai partnerével a béke, a stabilitás és gazdasági befektetések ápolása, illetve fejlesztése miatt találkozott. Dr. Singh befektetőket hívott az olajhatalom országából több szektorból, így építőiparból, a gyáriparból, a gyógyszeriparból, az egészségügyi-, a mezőgazdasági-, az energia-, a telekommunikáció-, a turizmus és más szektorokból. A szaudi miniszterek az olaj- és ásványkincsek, kereskedelmi és ipari üzletek miatt hívták Dr. Manmohan Singht.

Szaúd-Arábia India negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem mértéke körülbelül 25 milliárd amerikai dollárt tesz ki. A két ország energia szektora 2006 óta működik szorosan együtt, mióta Abdullah király Delhibe látogatott. A Szaudi export 500 millió amerikai dollárról 23 milliárdra ugrott fel 2008-ban, leelőzve Iránt, legnagyobb nyersolaj szállítójává vált Indiának.

A Perzsa-öböl arab országai természetes kereskedelmi partnerei egymásnak. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács országaiban a legnagyobb kissebbség az indiai. Ezért a régióknak közös üzleti kooperációt kell folytatniuk, mely átnyúl az országhatárokon túlra.

Referenciák[edit | edit source]

  1. a kínai elnök a Szaúd-Arábia elnökével találkozott gazdasági partnerkapcsolat kialakítása végett 2009. február 11.

Források[edit | edit source]