Jump to content

Wn/hu/Gyurcsány Ferenc Párizsban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Gyurcsány Ferenc Párizsban

2008. július 13., vasárnap

Július 11-én, pénteken Párizsba utazott Gyurcsány Ferenc, hogy részt vegyen egy nemzetközi konferencián és a július 14-ei hivatalos ünnepi rendezvényeken. Útjára elkíséri felesége Dobrev Klára is. A miniszterelnököt kísérő delegáció tagjai szombaton indultak útnak.

A Földközi-tenger térsége (1982-ben készült térkép)

A miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök meghívására érkezett a francia fővárosba, látogatása a tervek szerint kedden fejeződik be. Gyurcsány Ferenc részt vesz azon a csúcstalálkozón, melyen megvitatják és várhatóan aláírják a megalakítandó Unió a Mediterrán Térségért nevű új nemzetközi szervezet alapdokumentumát.

A Földközi-tenger parti országokat tömörítő Mediterrán Unió („L'Union méditerranéenne”) ötletét tavaly Nicolas Sarkozy vetette fel. Időközben a tervezet lényegesen módosult és Barcelonai Folyamat, Unió a Mediterrán Térségért („Processus de Barcelone: Union pour la Méditerranée”) néven vált ismertté. (Barcelonában 1995-ben kezdeményezte az Európai Unió az Európán kívüli Földközi-tenger menti országokkal a szorosabb együttműködést.) A 27 EU-tagországot is magában foglaló majdani szervezet céljai között a térség politikai és gazdasági stabilizációjának előmozdítása, a gazdasági, tudományos és környezetvédelmi együttműködés megvalósítása szerepel. A tanácskozást ma 43 állam- és kormányfő jelenlétében a leendő unió két társelnöke: Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és a házigazda Nicolas Sarkozy nyitotta meg.

Július 14-én Gyurcsány Ferenc megtekinti a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlét. Júliustól fél éven át Franciaország az Európai Unió elnöke, ezért ún. "összeurópai légi felvonulást" terveznek Párizs híres sugárútja, a Champs-Elysées felett. A nagy európai kötelékben repül majd a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe is.

Források

[edit | edit source]