Wn/hu/Francia festmények Moszkvából a Szépművészeti Múzeumban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Francia festmények Moszkvából a Szépművészeti Múzeumban

2010. január 28., csütörtök
„Degas-tól Picassóig“ – ez a címe a budapesti Szépművészeti Múzeum most megnyílt időszaki kiállításának. A tárlat a moszkvai Puskin Múzeum méltán híres francia festészeti anyagából ad válogatást.

Matamoe (Paul Gauguin festménye, Puskin Múzeum)

A kiállítás a francia festészet 20. század elejéig tartó hat évtizedét, a barbizoni iskolától az impresszionizmuson keresztül az első avantgárd mozgalmakig tartó időszakát fogja át. A bemutatásra kerülő ötvenöt remekmű között vannak Courbet, Corot, Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse, Picasso és mások alkotásai. A képek egy részét 1978-ban már bemutatták Budapesten, többségük azonban most látható először Magyarországon.

A Puskin Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag nagy része két régi moszkvai textilgyáros, Ivan Morozov és Szergej Scsukin egykori gyűjteményéből származik. A francia és az amerikai műkereskedők mellett ugyanis az orosz műgyűjtők, elsősorban Ivan Morozov és Szergej Scsukin voltak a korabeli új francia festészeti alkotások vásárlói. A kiállításon szereplő Renoir, Degas, Cézanne és Denis festmények Morozov gyűjteményéből valók. Scsukin főként Monet, Gauguin, Picasso műveit gyűjtötte, és a kiállításon látható Matisse képek is az ő kollekciójából valók. Később a szovjet hatalom a magángyűjteményeket is államosította, anyagaik a nagy közgyűjteményeket gazdagították.

A kiállítás a svájci Martignyból érkezett Budapestre és április 25-éig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban. A budapesti és a moszkvai múzeum később is folytatja együttműködését. A tervek szerint nyáron a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának remekműveiből nyílik kiállítás Moszkvában.

Források[edit | edit source]