Jump to content

Wn/hu/Elhunyt Michael Crichton

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elhunyt Michael Crichton

2008. november 6., csütörtök

Los Angelesben, Kaliforniában, 66 évesen rákban elhunyt Michael Crichton Oscar- és az Emmy-díjas amerikai szerző. Családja szerint hosszú ideje küzdött a betegéggel.

Crichton író-rendező-producer-programozó Chicago, Illinoisban született 1942. október 23-án. A bostoni Harvard Egyetemen irodalmat hallgatott, de végül antropológus másoddiplomát szerzett. A Harvard Medical School elvégzése után lett orvos. Cambridge-ben oktatott, a Massachusetts Institute of Technology-nak volt a munkatársa. Sok sikerkönyvet, publikációt írt. A The New York Timesban rendszeresen publikált. 1972-ben Pursuit című filmjével indított Hollywoodban. Technikai újításokat alkalmazott alkotásaiban. A Westworld használ elsőnek 2D-s CGI-technológiát. A 1976-os Futureworldje pedig 3D-s CGI-ábrázolással robbant be a filmvilágba.

A Jurassic Park, a Vészhelyzet és A 13. harcos íróját egész Amerika gyászolja. Hollywoodban Androméda-törzs és a Feltámad a vadnyugat (1973), a Gyilkos robotok és A nagy vonatrablás filmek az ő rendezésében kerültek a mozikba. A Vészhelyzet 1994 óta műsoron van és összesen 15. évad készült hozzá, ebből Crichton 3 évadban vett részt íróként. 1980-ben nagyot bukott a Beyond Westworld tévés sorozattal. Direktorként is dolgozott, Robin Cook Kómáját ő filmesítette meg.

Michael Crichton összesen hét filmet rendezett, tizenegy forgatókönyvet írt. A techno-thriller műfajának megalkotója. 150 millió példányban vették meg huszonhat regényét. Alkotásaiban tudományos problémák sokszor foglalkoztatták, ilyenek például a DNS-kutatás, a magatartásmódosítás (Kongó) és a globális felmelegedés.

Crichton Őslénypark című regénye alapján készült Steven Spielberg Jurassic Parkja. Tudósok, mivel a paleontológiát sikerrel népszerűsítette, elneveztek róla egy dinoszauruszfajt, mely Crichtonsaurus bohlini nevet kapta.

1995-ben megosztva Oscar-díjat kapott.

Források

[edit | edit source]
Kapcsolódó cikk a magyar Wikipédián: Michael Crichton.