Jump to content

Wn/hu/Előrehozott választások Ukrajnában

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Előrehozott választások Ukrajnában

2008. október 9., csütörtök

Viktor Juscsenko ukrán államfő szerdán bejelentette, hogy miután egyetlen párt sem nyújtott be új koalíció létrehozásáról szóló javaslatot, így az alkotmány értelmében feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki Ukrajnában. A választások időpontjának december 7-ét jelölte meg.

Az eddig kormányzó szövetség, mely a Juscsenkot támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem és Julija Timosenko miniszterelnök vezette tömbből (BJut) állt, még szeptemberben omlott össze, miután Timosenko és képviselői de facto csatlakoztak az oroszbarát ellenzékhez, hogy megfosszák Juscsenkot elnöki jogkörének egy részétől. Ezután a pártoknak, az alkotmánynak megfelelően, egy hónap állt rendelkezésükre, hogy új koalíciót alakítsanak. Ez Juscsenko szerint nem történt meg, ezért döntött a parlament feloszlatása mellett.

Juscsenko és Timosenko koalíciója 2004-ben a „narancsos” forradalom idején jött létre, azóta ez már a második alkalom, amikor együttműködésük végére pont kerül. Juscsenko ennek okát Timosenko egyéni érdekeinek dominálásában látja, mint azt beszédében is hangsúlyozta.

„A koalíciós megállapodás és a koalíciós egyezségek sutba lettek dobva, a gazdasági reformok nem folytatódnak, a választási számítgatások szociális populizmusba csaptak át, ami a legmagasabb inflációt eredményezte Európában, illetve az életszínvonal csökkenését.” – mondta szerdai televíziós beszédében az államfő.[1]

A két politikus és pártjaik viszonyának a Dél-oszétiai háború sem kedvezett. Az államfő Juscsenko, a kormányfő Timosenkot azért marasztalta el, mert az nem ítélte el az orosz támadást, míg Timosenko azzal vádolta meg Juscsenkot, hogy szándékosan támadja Oroszországot.

Az utóbbi években ez már a harmadik előrehozott választás Ukrajnában.

Idézetek

[edit | edit source]
  1. HVG.hu - Nincs koalíció (ld. Források)

Források

[edit | edit source]