Jump to content

Wn/hu/Bokros Lajos szlovákul rótta meg Szlovákiát

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bokros Lajos szlovákul rótta meg Szlovákiát

2009. november 25., szerda
Négynyelvű tábla hibás magyar felirattal Észak-Szlovákiában

Szlovákul szólalt fel Brüsszelben az MDF képviselője.

Vitanapot tartott az Európai Parlament a szlovákiai nyelvtörvény ügyében. Az európai ország nemrégiben olyan államnyelvvédelmi törvényt léptetett életbe, amely számos emberi jogi szakértő és kisebbségi politikus szerint nem a szlovák nyelvet védi, hanem elsősorban a déli országhatár mellett nagy számban élő magyar kisebbséget akarja korlátozni anyanyelvének használatában. A két nemzet közötti, történelmi sérelmekkel terhelt viszonyt igencsak kiélezte a szlovák kormány által bevezetett jogszabály. Az új törvény a szlovákiai magyar kisebbség tiltakozása mellett a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai háborút és az Európai Unió nyugati országainak előbb ideges, majd kiábrándult reakcióit eredményezte.

A nyelvtörvény elleni magyar kampány európai színterén Bokros Lajos tegnap azzal lepte meg a brüsszeli hallgatóságot, hogy magyar nemzetiségű képviselőként szlovákul szólalt fel a brüsszeli parlamentben. A korábbi magyar pénzügyminiszter tiltakozott a magyar nyelvhasználatot bizonyos esetekben vétség kategóriába soroló és pénzbírsággal büntető szlovák rendelkezés ellen. Bokros az emberi jogokat és az európai értékeket sértő törvénynek nevezte a szlovák nyelvtörvényt. Kritizálta, hogy annak megalkotásakor nem vették figyelembe a kisebbségi magyarság véleményét, illetve hogy visszaélésekre alkalmat adó végrehajtási utasítást adtak ki hozzá, amely alkalmas a magánéletbe és az üzleti életbe történő beavatkozásra is.

Bokros Lajosnak nem ez volt az első nem magyarul elmondott felszólalása. 1996-ban magyar pénzügyminiszterként spanyolul válaszolt az ellenzéki Torgyán József egyik végzettségét firtató kérdésére.

Források[edit | edit source]