Wn/hu/Bemutatták a Haydn emlékév magyar programjait

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bemutatták a Haydn emlékév magyar programjait

2008. november 26., szerda
thumb|180 px|Thomas Hardy festménye 2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydnra emlékezik a világ, így Magyarország is. A közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte: „Haydn közös örökségünk, melynek közös ápolása mindkét félnek fontos”.

A zeneszerző jubileuma a jövő év legjelentősebb közép-európai kulturális rendevénysorozatnak ígérkezik, hiszen Haydn ma az egyik legnagyobbra értékelt, szakemberek által intenzíven kutatott zeneszerző, aki több mint harminc, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése miatt és Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a hagyományos kastélykoncerteket a fertődi Esterházy-kastélyban.

A Haydn Év 2009 programsorozata nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll. Általuk megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre és az Esterházy családra. A programokon 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön is.

Az eseménysorozatnak két fontos központja lesz: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszott fertődi Esterházy-kastély és régiója, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet, míg a főváros elsősorban a nagyközönséghez szóló kulturális események helyszíne lesz.

2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján a világ koncerttermeiben – nálunk Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Esztergomban, Sopronban, Balatonfüreden, Pécsett is – felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve. A hazai koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a Word Creation Day-hez. thumb|250px|Az Esterházy-kastély és parkja Ezen a napon a Magyar Televízió a KLASSZ Zenei Irodával együttműködésben Haydn Maratont tervez a fővárosban, a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os „Zenevillamos” köti majd össze.

Az Esterházy-kastélyban júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók. A programban olyan kiemelkedő nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint az Orchestra of the Age of Enlightenment Sir Roger Norrington vezényletével, a Tomasini-vonósnégyes, a Mosaiques-vonósnégyes, Malcolm Bilson, Jánosi-együttes, Trio Antiqua, Authentic Vonósnégyes, Aurale Musicale (művészeti vezető Máté Balázs), Perényi Miklós, Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével és a Budapesti Vonósok.

A magyarországi Haydn Év 2009 szervezői arra törekednek, hogy az évad folyamán burgenlandba és nyugat-magyarországi régiókba látogató turisták és Haydn rajongók eredeti helyszíneken hallgathassák a világhírű komponista műveit, ezért szorosabbra fűzték a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok rendezőivel.

Az emlékév legjelentősebb itthoni nemzetközi konferenciáját Budapesten és Eszterházán tartják 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

Források[edit | edit source]

Külső hivatkozás[edit | edit source]