Jump to content

Wn/hu/Bejutott a döntőbe a magyar vízilabda-válogatott

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bejutott a döntőbe a magyar vízilabda-válogatott


Az olimpiai logó a Hongkongi Művészeti Múzeum épületén (2008)
Az olimpiai logó a Hongkongi Művészeti Múzeum épületén (2008)


Témabeli híreink:


Kapcsolódó Wikipédia-szócikk:
2008. évi nyári olimpiai játékok
Vízilabdások

2008. augusztus 22., péntek

Mindenféleképpen érmesek a vízipólósaink. Nehéz meccs után három gólos hátrányból tudtunk fordítani a Montenegró csapata ellen. A végeredmény 11–9 lett. A tét óriási, hiszen most evvel a győzelemmel lehetőség nyílik, hogy egymás után harmadszor megnyerjük az ötkarikás játékokat.

A magyar vízilabdások mindig is előkelő helyen végeztek az olimpiákon. Jelenleg nyolc aranyunk van, négy arannyal előzzük meg az Egyesült Királyságot a tabellán. 1900-ban szerepelt új olimpiai sportágként a vízilabda a párizsi olimpián. Mi magyarok az 1928-as játékokon szereztük meg első érmünket (egy ezüstöt), és ezután az 1980-as moszkvai olimpiáig minden negyedik évben éremmel tértünk haza. Az 1984-es olimpián nem vettünk részt a szocialista blokk bojkottja miatt, az azt követő három olimpián pedig nem sikerült érmet szereznünk. Ez a sorozat végül a 2000-ben szakadt meg, amikor a magyar csapat Sydneyben ismét bajnok lett.

Vajda Attila szerezte az első aranyat Magyarországnak a 2008. évi nyári olimpiai játékokon. Ezután jött a Montenegró elleni vízilabda meccs a Pekingi Nemzeti Vízi Központban. Kásás Tamásé lett a labda a ráúszásnál, Biros Péter meg is szerezte a vezetést nekünk. Nem találta magát a magyar vízilabda válogatott az első játékrészben. 6–3-ra vezettek a montenegróiak, amikor Kiss Gergely átsegítette pólósainkat a holtponton. Molnár Tamás révén egyenlítettünk a 14. percben. A montenegróiak vezettek 7–6-ra, de Madaras Norbert többször betalált, így 9–7 lett az állás a mi javunkra. Egy perc négy másodperc volt a végéig, amikor Varga Dániel bebiztosította a győzelmet. Ugyan volt még komolyabb támadásuk a végén, de Kásás Tamás blokkolta a lövést.

A döntőre vasárnap kerül sor.

Források

[edit | edit source]
Kapcsolódó cikk a magyar Wikipédián: Pekingi olimpia.