Wn/hu/Bajnai Gordon megbeszélést folytatott a japán alsóház korábbi elnökével

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bajnai Gordon megbeszélést folytatott a japán alsóház korábbi elnökével

2009. november 17., kedd

A budapesti Erzsébet híd

Bajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott Kono Johei volt japán alsóházi elnökkel és Jonekura Hiromaszával, a Sumitomo Chemical elnökével. A két magas rangú vendég a magyar-japán kettős diplomáciai évforduló alkalmából érkezett Magyarországra, az Erzsébet híd magyar-japán együttműködéssel megvalósuló díszkivilágításának felavatására.

A felek méltatták a Jubileumi Év égisze alatt zajló eseményeket, és reményüket fejezték ki, hogy a programok tartós együttműködéseket alapoznak meg. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki Kono Joheinek, aki magas pozíciókat betöltő politikusként, a Japán-Magyar Baráti Társaság elnökeként több évtizede a kétoldalú kapcsolatok lelkes és befolyásos támogatója. Az ő javaslatára és közreműködésével valósulhatott meg az Erzsébet híd díszkivilágítása. A Jubileumi Év programjait előkészítő japán bizottság elnökeként pedig nagymértékben hozzájárult a programsorozat sikeres megrendezéséhez.

Jonekura Hiromasza, a 2005–2007 között tevékenykedő Magyar-Japán „Bölcsek Tanácsa” elnökeként és a japán előkészítő bizottság tagjaként aktívan segítette a kétoldalú kapcsolatokat.

Bajnai Gordon a találkozón kiemelte: az elmúlt évtizedekben a gazdasági együttműködés tovább erősítette a kétoldalú kapcsolatokat. A miniszterelnök rövid értékelést adott a globális pénzügyi válság magyarországi hatásairól.

Források[edit | edit source]