Jump to content

Wn/hu/Az orosz kormánypárt kongresszusa

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az orosz kormánypárt kongresszusa

2009. november 24., kedd

A hét végén tartotta 11. kongresszusát az Állami Dumában abszolút többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt, melyet a hatalom pártjának is neveznek. A tanácskozáson Medvegyev és Putyin is beszédet mondott. A meghívott vendégek között Orbán Viktor is jelen volt.

A párt kongresszusát először tartották Szentpéterváron, melynek kormányzóját, Valentyina Matvijenkót a legfelső vezetésbe is beválasztották. Dmitrij Medvegyev orosz elnök beszédének központi gondolata a modernizáció volt, amit néhány héttel korábbi üzenetében már részletesen körvonalazott. A megújulás szükségességét ezúttal nemcsak az országra és gazdasági életére, hanem a kormányzó pártra, annak regionális szervezeteire is kiterjesztette. Medvegyev a modernizáció folyamatában a párt feladatairól is szólt, jóllehet nem tisztségviselője, sőt nem is tagja a pártnak.

Vlagyimir Putyin kormányfő, az Egységes Oroszország párt elnöke – egyébként szintén pártonkívüli –, beszédében nem annyira a pártról, hanem elsősorban a gazdaságról beszélt. Megjelölte a gazdasági fejlődés legfontosabb irányait, kiátásba helyezte a bürokrácia jelentős csökkentését, az e-kormányzat megteremtését. Bejelentette, hogy 2009-ben az infláció nem fogja meghaladni a 10%-ot, ami az egyik legjobb inflációs adat 1992 óta, de az antiinflációs politikát folytatni kell.

A párt Legfelső Tanácsát a kongresszuson négy új taggal bővítették. Matvijenko mellett a testület tagja lett még Alekszandr Sohin, a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének elnöke; Igor Butman zenész (szaxofonos) és Fjodor Bondarcsuk filmrendező (a néhai Szergej Bondarcsuk színész-rendező fia).

A tanács és egyben az Állami Duma elnöke, Borisz Grizlov bejelentette, hogy a kongresszus által elfogadott dokumentum most először határozza meg a párt ideológiáját, ez az „oroszországi konzervatizmus” (rosszijszkij konszervatyizm). Megfigyelők véleménye szerint a deklarált konzervatív irányvonal aligha összeegyeztethető a Medvegyev kongresszusi beszédében is meghirdetett modernizációval. A Matvijenko szerepét firtató kérdésre válaszolva Grizlov elmondta, hogy a pártnak több terve is kapcsolatos a Néva-parti várossal, köztük megemlítette a "Szentpétervár – Oroszország tengeri fővárosa” című projektet, ennek felelőse Valentyina Matvijenko lesz.

Az orosz párt kongresszusán az Európai Néppárt alelnökeként jelen volt Orbán Viktor is és találkozott Putyinnal. Oroszország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről tárgyaltak.

Források[edit | edit source]

Külső hivatkozás[edit | edit source]