Jump to content

Wn/hu/Az LMP egy éve

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az LMP egy éve

2009. október 8., csütörtök

Ma egy éve lépett a nyilvánosság elé a Lehet Más a Politika társadalmi szervezet.

Színrelépésük nem volt előkészítetlen, ám az utána következő időkben, a párttá alakulás kapcsán és a tavaszi európai parlamenti választás kampányában váratlan nehézségekkel kellett szembenézniük. A szervezet megjelenése új színfoltot jelent a hazai politikai palettán, az ún. ökopolitikai alternatíva szerintük kiutat kínál a jelenlegi „bemerevedett, lejáratódott, kétpólusú magyar politikából”.

Lényegében pénz és kapcsolatok nélkül építették szervezetüket és léptek a választók elé, ezért kétséges volt, hogy tudnak-e egyáltalán elegendő kopogtatócédulát gyűjteni, illetve hatékony kampányt csinálni. A kételyek azonban alaptalannak bizonyultak: az LMP a szükségesnél jóval több ajánlószelvényt szerzett és eredményes kampányával, a párttá alakulás után mindössze négy hónappal 2,6%-os eredményt ért el az európai parlamenti választáson.

Az LMP az elmúlt egy évben arra törekedett, hogy a hazai politikában érvényre juttassa a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a demokratikus állampolgári részvétel elveit. A választás óta az LMP ismertsége megduplázódott, és lassan nem csak minden megyében, hanem szinte minden nagyobb településen is megalakul helyi szervezetük. Nemrégiben a párt új választmányt választott, új szóvivőkkel (Szabó Tímea, Jávor Benedek és Schiffer András) és választmányi titkárral (Meszerics Tamás). Az előttük álló egyik legfontosabb feladat, hogy felkészítsék a pártot a tavaszi országgyűlési választásra.

Források

[edit | edit source]