Wn/hu/Az új ukrán államfő Brüsszelben

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az új ukrán államfő Brüsszelben

2010. március 3., szerda
A közelmúltban megválasztott ukrán államfő, Viktor Janukovics március 1-jén Brüsszelben az unió intézményeinek vezetőivel találkozott. Brüsszeli látogatása jelzésértékű: a sokak által túlságosan oroszbarátnak tartott elnök első hivatalos útja nem Moszkvába, hanem Brüsszelbe vezetett.


A José Manuel Barrosóval közösen tartott sajtótájékoztatón Janukovics megerősítette: „az ukrán külpolitika kiemelt prioritása az európai integráció”. A NATO-val kapcsolatban már nem fogalmazott ilyen egyértelműen: Kijev jó kapcsolatokra törekszik az Észak-atlanti Szövetséggel, de a kapcsolatok „mélyítését” a további tárgyalások eredményétől tette függővé. Janukovics elődje, Viktor Juscsenko elkötelezett támogatója volt Ukrajna uniós- és NATO csatlakozásának is, ami jelentős feszültségeket gerjesztett Oroszországgal.

Az ukrán elnök bízik benne, hogy egy éven belül sikerül megegyezni az unió vezetőivel egy a kereskedelmi, politikai, szociális kapcsolatokat elmélyítő együttműködési megállapodás részleteiről. Az egyezményről – mely magába foglalna egy szabadkereskedelmi megállapodást is –, már megkezdődtek a tárgyalások, de konkrét ügyekben mostanáig nem nagyon történt előrelépés.

A megbeszélésen Janukovics ígéretet tett az Európába érkező orosz gáz akadálytalan továbbítására, ami az utóbbi években a feszült orosz-ukrán viszony következtében nem volt mindig folyamatos. A találkozón a vezetők egyeztettek még egy esetleges vízummentességi megállapodásról is, mely hosszú távon az unió országaiba vízummentes beutazást helyezhet kilátásba az ukrán állampolgárok számára.

Eközben Budapesten a Keleti Partnerségről szóló többoldalú találkozó keretében Balázs Péter külügyminiszter többek között az ukrán külügyminisztert, Petro Oleksijovics Porosenkót is vendégül látta. Kérédésre Porosenko elmondta: „rendkívüli eredmény", hogy már az első látogatás során mind a vízummentesség, mind a szabadkereskedelmi megállapodás kérdésében előrelépés történt.

Források[edit | edit source]