Wn/hu/A Kína és az Európai Unió közötti gazdasági kapcsolatok erősödnek

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A Kína és az Európai Unió közötti gazdasági kapcsolatok erősödnek

2009. december 2., szerda


Kína elnökéhez, Hu JintaohozBarack Obama látogatása után – az Európai Unió két vezető politikusa, Jose Manuel Barroso és Fredrik Reinfeld is Pekingbe látogatott. Kínai látogatásuk célja a Nanjingban megtartott 12. Kína-Európai Unió (EU) csúcstalálkozó volt. A találkozón Hu Jintao kijelentette, hogy Kína nyitott az EU irányában és kiemelt erőfeszítéseket tesz, hogy együttműködjön az EU országokkal egy magasabb szinten.

A Kína-EU kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan növekedtek az elmúlt 35 évben. 2008-ban a kereskedelmi mérleg elérte a 425.58 milliárd amerikai dollárt, a növekedés mértéke 19,5 százalék volt a tavalyi évhez képest. A bilaterális kapcsolatok az elmúlt években erősödtek .

A svéd miniszterelnök Fredrik Reinfeldt kifejezte örömét, hogy Kína gazdasága segít kezelni és felszámolni a globális gazdasági válságot. Fredrik Reinfeldt azt mondta, hogy a Lisszaboni Szerződés segíthet erősíteni az EU-Kína kapcsolatokat. Jose Manuel Barroso, Fredrik Reinfeldt, Hu Jintao és más kínai politikusok a nukleáris energia felhasználásáról, illetve a leszerelésről is megbeszéléseket folytattak. Szóba kerültek az emberi jogok, a klímaváltozás, a gazdasági válság és a közös befektetések kérdéskörei is.

A Kína-Európai Unió (EU) csúcstalálkozó előtt a kínai miniszterelnök, Wen Jiabao találkozott az EU-s képviselőkkel Nanjingban. Wen Jiabao kijelentette, hogy Kína különös figyelemet fordít a csúcstalálkozóra, melyet a Kína-Európai Unió diplomáciai kapcsolatok 35. évfordulója előtt tartanak.

Lásd még[edit | edit source]


Források[edit | edit source]