Jump to content

Wn/hr/Wikivijesti:Administracija

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hr
Wn > hr > Wikivijesti:Administracija

Temeljna pravila administracije; Neutralno gledište pri pisanju članaka na WikiVijestima je osnovno i neosporivo pravilo WikiVijesti.

Cilj WikiVijesti je da prikupi što veći broj objektivnih događaja o različitim temama, događaji koji će predstaviti svaku temu sa neutralne točke gledišta. To podrazumijeva da se činjenice i ideje trebaju prezentirati na takav način da ih i pristalice i protivnici nekog gledišta mogu prihvatiti. Naravno, gotovo je nemoguće postići 100% objektivnost, ali je zbog kvaliteta enciklopedije neophodno učiniti sve što je moguće da se neutralnost poštuje.

Primjer[edit | edit source]

Na primjer, događaj koji govori o uzrocima rata u Bosni i Hercegovini, ne bi trebao pisati o karakteru rata kao definitivnoj činjenici, nego bi mogao navesti, recimo ovakvu definiciju:

"Oko karaktera rata u Bosni i Hercegovini postoje nesuglasice, tako da bosanska strana ovaj rat smatra kao agresiju susjednih zemalja Srbije i Hrvatske na teritorij BiH, dok srpska strana rat vidi kao građansko-vjerski u kojem je štitila opstanak dijelova svog naroda na području BiH. Hrvatsko viđenje se nalazi između ova dva jer hrvatska politika smatra da je Srbija izvršila agresiju na BiH, dok je hrvatska strana sudjelovala u građanskom ratu na tlu BiH u kome je branila postojanje hrvatskog naroda."

Ovakva prezentacija predstavlja sva tri viđenja problema, i time može zadovoljiti svakog nepristranog čitatelja članaka, odnosno daje dovoljno podataka da čitatelj može sam izvršiti dodatna istraživanja u pravcu koji ga zanima.

Osporavanje neutralnosti[edit | edit source]

Ukoliko mislite da određeni članak ne poštuje pravila neutralnosti WikiVijesti na taj na članak postavite predložak

{{Status: Neutralnost}}

Predložak će dodati upozorenje

Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da članak razmatrate na stranici za razgovor.

Ukoliko dodate ovaj predložak morate obrazložiti vaše razloge i razgovarati o promjenama na stranici za razgovor osporenog članka.

Također pogledajte[edit | edit source]