Wn/hr/Radioaktivnost vode 5 milijuna puta viša od dopuštene

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hrWn > hr > Radioaktivnost vode 5 milijuna puta viša od dopuštene
Jump to navigation Jump to search

Fukushima (Japan), 5. travnja 2011. –Zbog istjecanja radioaktivnosti iz Fukushime vlada je u utorak, prvi put nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka, odlučila propisati dopuštene razine radioaktivnosti na hranu iz mora.

Utvrđena je granica na 2.000 bequerela po kilogramu za jod-131, što može izazvati rak. Granica za cezij-137 je 500 bequerela. Iznad tih granica ribe se smatraju nečistima za konzumiranje. Radiaoktivni jod do 4.800 puta veći od zakonski dopuštene granice izmjeren je u moru blizu elektrane. Radioaktivnost vode je pet milijuna puta veća od zakonski dopuštene vrijednosti, objavila je tvrtka koja upravlja japanskom nuklearnom elektranom Fukushima boreći se već četvrti tjedan, nakon razornog potresa i tsunamija, s najvećom nuklearnom katastrofom u zadnjih četvrt stoljeća.

Cezij izmjeren u maloj ribi 'kounago' u okrugu Ibaraki, južno od Fukushime, veći je od zakonom dopuštene granice, prenijeli su mediji.

Jod-131 u vodi blizu reaktora br. 2 bio je 2. travnja 7,5 milijuna puta viši od zakonski dopuštene granice, a u ponedjeljak je pao na 5 milijuna puta veću vrijednost od dopuštene. Edano je izrazio žaljenje ribarima koji su bez posla od potresa te pozvao stanovništvo da ne podliježe panici.

Japanci su veliki potrošači riba i plodova mora i veliku pozornost posvećuju svježini tih proizvoda. Probali rupu začepiti tekućim staklom

U očajničkim naporima da zaustave radioaktivnost inženjeri nuklearne elekrane Fukushima Daiichi u utorak su uporabili 'tekuće staklo' u nadi da će začepiti pukotine u betonskom bazenu.

Još nije poznato na koji način visokokontaminirana voda istječe iz reaktora br. 2.

Izvori[edit | edit source]