Wn/hr/Nazarbajev ponovo predsjednik Kazahstana s osvojenih 95,5 posto glasova

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hrWn > hr > Nazarbajev ponovo predsjednik Kazahstana s osvojenih 95,5 posto glasova

Astana (Kazahstan), 4. travnja 2011. – Dugogodišnji predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev pobijedio je na nedjeljnim pijevremenim predsjedničkim izborima u toj zemlji osvojivši prema prvim službenim rezultatima čak 95.5 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo.

Prijevremenim izborima Nazarbajev je osigurao još pet godna na čelu te naftom i plinom bogate srednjoazijske države sa 16,4 milijuna stanovnika u kojoj se ne naziru odjecima revolucija što su zadesile arapske države.

Reuters navodi da je Nazarbajev u obraćanju zemljacima u stožeru svoje stranke Nur Otan u ponedjeljak kazao da izborna pobjeda znači dozvolu za nastavak ekonomskih, političkih i društvenih reformi.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojom je prošle godine predsjedao Kazahstan, postavila je diljem zemlje više od 300 izbornih promatrača koji su izrazili zabrinutost zbog netransparentnosti i medijskih nesloboda.

Upravo je stabilnost glavni moto politike kojom je ovaj 70-godišnji političar u dvadesetak godina na vlasti uspio privući više od 120 milijardi dolara investicija u Kazahstan. No, Nazarbajeva u njegovoj zemlji i izvan nje često prozivaju zbog nedemokratskih metoda vlasti.

Na izborima se natjecao s još trojicom kandidata, protukandidata odanih vlasti, među kojima je jedan u nedjelju priznao da je glasovao za njega.

Izvori[edit | edit source]