Wb/yue/Wikibooks:關於

From Wikimedia Incubator
< Wb‎ | yueWb > yue > Wikibooks:關於
Jump to: navigation, search

呢篇文 已經搞掂咗:

70%

維基教科書Wikibooks)係一個國際性嘅內容開放嘅教科書協作計劃,任何人——包括您,都可以編輯維基教科書嘅內容。呢啲教科書喺創用CC署名-相同方式共享 3.0許可協議同埋GNU自由文件許可下發布,其目標係為呢個星球上嘅每一個人提供佢哋自由選擇由特定語言所寫嘅關於全世界各類知識嘅書。所有的內容由維基教科書的編輯者撰寫,維基媒體基金會負責營運本計劃。如果您想進一步了解維基教科書,請閱讀維基教科書係咩

粵文維基教科書是維基媒體嘅維基教科書計劃子計劃。喺粵文維基教科書,包含大量粵文內容。呢啲內容有啲翻譯自其他話嘅維基教科書,亦有啲係專為粵文維基教科書。粵文維基教科書同其他維基兄弟計劃擁有一啲共同嘅核心方針同價值觀,亦都擁有自己嘅地域文化特色。

喺瀏覽維基教科書讀本嘅過程當中,您將感受到真正嘅自由,而不單至係免費嘅內容。您可以上網瀏覽、印同埋下載維基教科書嘅內容,甚至可以喺註明出處同許可嘅前提下自由分發佢哋。您可以自由編輯教科書,修改錯誤,添加圖片,補充內容,開新嘅教科書或章節。不論年齡,文化背景,教育經歷,您都可以為維基教科書做出貢獻。如果您仲唔知道點樣開始,請睇幫手。

維基教科書嘅內容由眾多志願者貢獻,而非少數權威人士決定。群體的智慧保證了維基教科書能夠保持客觀,避免偏頗和盲從。教科書會被不斷更新,以修正其中存在的錯誤並添加內容。與傳統出版物相比,維基教科書總能穩定地提高質量並增加新內容。維基教科書的發展方向和方針政策由千千萬萬的社群成員——包括您,共同決定,而不是聽命於某個人或少數人的組織。如果您想了解維基教科書運轉的機制,請閱讀方針與指引。

維基兒童是維基教科書嘅子計劃,為全世界的兒童編寫教育讀本。如果您想了解更多維基兒童的信息,請前往維基兒童。

維基教科書係非牟利嘅項目,如果您支持維基教科嘅的信念,請考慮捐助維基教科書。