Wb/jv/Sastra Jawa/Sastra Jawa Anyar/Serat Nitisruti

From Wikimedia Incubator
< Wb‎ | jv‎ | Sastra Jawa‎ | Sastra Jawa AnyarWb > jv > Sastra Jawa > Sastra Jawa Anyar > Serat Nitisruti
Jump to navigation Jump to search

Serat Nitisruti kuwi warisan kraton Pajang, déning karsa dalem Pangeran Karanggayam kang mènèhi tuladha marang raja-raja Jawa bab ngèlmu sosial kotèmporèr, kanggo nggayuh kamajuan, kasajahtran lan kaslametan ing tanah Jawa.

Petikan[edit]

Dhandhanggula[edit]

  • Mamanising wasita kaèsthi
  • Nitisruti kang sinudarsana
  • tinulad ing sapantesé
  • panetan kang pakantuk
  • lan jumaking jaman samangkin
  • tujuning kamajengan
  • asedya arjayu
  • yuwananing nuswa jawa
  • aywa kongsi kalantur-lantur kawuri
  • kewraning pangawikan


  • Nguni-uni pra paramengkawi
  • kawileting ring reh pangawikan
  • kang mikani ing kajatèn
  • temah katrem katungkul
  • kanikmaten kawruhing pati
  • dadya kadunyanira
  • kawuri kalantur
  • awit datan ginraita
  • marma mangkya karsaning pra sarjanadi
  • binudi mring widagda


  • Widada ing kadunyan supadi
  • bangkit dadya ruhuring sarajad
  • mrih kapraptan sakajaté
  • nanging aywa kalimput
  • tialr talèr tataning nguni
  • Nitisruti tinilas
  • talesing sedyayu
  • supadya tanceping cipta
  • awya oncat careming sarita Jawi
  • mengkana kang wasita


  • Jatinira tyas kadya angganing
  • sinilem ing samodra dahana
  • nging paksa tumimbul baé
  • satemah sinung pémut
  • nujweng ari Budhaka manis
  • Sura candra purnama
  • ing warsaka: Wawu
  • punang sangkala kaétang
  • bahni maha astra candra duk manganggit
  • Nitisruti pustaka


...

Sinom[edit]

  • Tyas kumlungkung kumawagya,
  • luwih maning lamun uwis,
  • munggwing luhuring turangga
  • ngembat watang numbak siti
  • katon èstanya kadi,
  • kurang mungsuhing ngapupuh,
  • anyadèraken kuda,
  • mamprung alok cerik-cerik,
  • kang mangkana mung samono notoging prana.
  • Dhapur amerang langenan,
  • para tandang nyanyampahi,
  • tandha candhula-candhala,
  • mumawawa angarani,
  • sabar mring liyan janmi,
  • tan wruh lamun dhèwèkipun,
  • katon ing jerihira,
  • angucira nora wani,
  • kang mangkana iku tingkah tan prayoga.

Asmarandana[edit]

Mijil[edit]

Durma[edit]

Pucung[edit]

Kinanthi[edit]

Megatruh[edit]

Wacan[edit]

Sejarah Sastra Jawa Dr. Purwadi, M.Hum., Panji Pustaka Yogyakarta, cithakan kapisan taun 2007 ISBN 979-25-2725-10