Wn/hr/U Sredozemnom moru nestalo 200 osoba

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hrWn > hr > U Sredozemnom moru nestalo 200 osoba
Obala Lampeduse

Lampedusa (italija), 7. travnja 2011. –Plovilo s oko 200 izbjeglica iz sjeverne Afrike prevrnulo se u noći s utorka na srijedu u Sredozemnom moru na 39 milja od otoka Lampeduse, u teritorijalnim vodama Malte, i oko 150 osoba smatra se nestalima. Pretpostavlja se da su mnogi već poginuli. Patrolni čamac talijanske obalne straže spasio je 47 osoba, a za ostalima se traga. Vremenske prilike su teške zbog jakog vjetra i valovitog mora.

Plovilo s izbjeglicama krenulo je iz Tunisa, a pomoć su usred noći satelitskim telefonom zatražili od Malte, koja je pozvala talijanske vlasti. Iz Lampeduse su u spašavanje brodolomaca krenula dva patrolna čamca i jedan helikopter. Patrolni čamac obalne straže stigao je do plovila oko četiri sata ujutro. Zbog valova mnoge su osobe pale u more.

Od početka godine Italija je suočena s velikim valom imigranata.

Smatra se da ih je do talijanske obale stiglo oko 22.000, uglavnom iz Tunisa.

U posljednjih nekoliko tjedana oko 2.000 izbjeglica, uglavnom Somalaca i Eritrejaca, stiglo je do talijanskog otoka Lampeduse iz Libije.

I dok talijanska vlast provodi akciju preseljenja imigranata s Lampeduse u druge krajeve zemlje, novi ilegalni useljenici svakodnevno stižu na najjužniji otok.

Izvori[edit | edit source]