Wn/hr/London prijeti vetom zbog rastrošnosti EU

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hrWn > hr > London prijeti vetom zbog rastrošnosti EU

London (Ujedinjeno Kraljevstvo), 22. travnja 2011. –Prijedlogom Europske komisije da se Unijin proračun u idućoj godini poveća za 4,9 posto, predstavljenim ovoga tjedna, započela je sezona okršaja između briselskih dužnosnika s jedne te čelnika nekoliko najutjecajnijih članica EU s druge strane, koja će trajati sve do studenoga kad svota kojom će se pokrivati europski rashodi u 2012. mora biti definitivno utvrđena.

Bitke oko proračunskih rashoda EU nisu neuobičajene. Prošle godine, primjerice, budžet za 2011. usuglašen je svega nekoliko sati prije krajnjeg zakonskog roka.

No, ovaj put moglo bi biti i žešćih obračuna jer najbogatije Unijine članice, najveći uplatitelji u zajedničku europsku blagajnu, smatraju kako je krajnje vrijeme da briselska kasa počne dijeliti sudbinu onih nacionalnih, koje ne samo da ne rastu, nego se i dalje stežu. Predstavljajući Komisijin plan, prema kojem bi se europski budžet u 2012. povećao za 6,2 milijarde te iznosio 132,7 milijardi eura, povjerenik za proračun Janusz Lewandowski obrazložio je da je rast nužan kako bi se izvršile preuzete obveze prema članicama i projektima, posebice one na području regionalne politike i poljoprivrede.

Lewandowski je napomenuo kako će se štedjeti na projektima koji ne daju rezultate te na troškovima za briselsku administraciju, najavivši da će na red za škare doći i primanja europskih dužnosnika i birokrata.

U nastavku borbe oko proračuna na redu je Vijeće ministara, gdje će se Komisijinom prijedlogu bogate članice i dalje suprotstavljati, a siromašnije – koje su glavni primatelji EU novca – priklanjati.

Za rast proračunskih rashoda, čak i veći od onog koji sugerira Barrosov tim – zauzet će se i većina članova Europskog parlamenta.

No, s obzirom na nedavne skandale zbog trošenja novca europskih poreznih obveznika na besmislene i smiješne projekte – poput fitness centra za pse, turneje plesačkih skupina i gradnju golf klubova – riječ europskih dužnosnika imat će manju težinu.

A nacionalni čelnici bogatih članica ovu će priliku iskoristiti da izoštre stavove te najave još radikalnije zahtjeve, ne samo za rezanjem, nego i za cjelokupnim prestrukturiranjem europskih rashoda u novom proračunskom ciklusu koji počinje 2013., a završava 2020. godine.

Izvori[edit | edit source]