Wy/hbs/Perast

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Perast
Wy/hbs/Perast

Perast je malo, ali izuzetno živopisno naselje u srcu Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori.

Ostrvo Sveti Đorđe, pogled sa Gospe od Škrpjela

Idealno je mjesto za jednodnevni izlet iz većih turističkih centara. Od Kotora je udaljeno 14 km. U njegovoj blizini se nalazi i poznato vještačko ostrvo, Gospa od Škrpjela.

Istorija[edit | edit source]

Naseljen je još od vremena Ilira, čemu svjedoči i ime grada. Naime, smatra se da naziv Perast potiče od imena Ilirskog plemena Pirusti. Perast je tri vijeka bio pod vlašću Mletačke Republike, današnje Venecije. Prvi je na Balkanu dobio pomorsku školu, a jedini je grad u Boki koji je imao bescarinsku trgovinu sa Venecijom, pa se zato velikom brzinom razvijao. Osamnaesti vijek se smatra zlatnim dobom Perasta, kada je izgrađeno 20 velelepnih baroknih palata, 17 katoličkih i dvije pravoslavne crkve.

U Perast[edit | edit source]

Automobilom[edit | edit source]

Glavna magistrala ide iznad gradića i to je jedini put do Perasta. Vozilo morate ostaviti na jednom od dva ulaza u gradić. Parkinzi na ovim mjestima se plaćaju i često su nedovoljni, pa se preporučuje korišćenje javnog prevoza ili taksija. Ulazak automobilom u naselje omogućen je jedino mještanima ili gostima hotela i apartmana koji imaju svoj parking.

Autobusom[edit | edit source]

Od Kotora vožnja traje 15 minuta do pola sata.

Brodom[edit | edit source]

Na pristaništima u Koru, Budvi i drugim okolnim mjestima tokom ljetnje sezone možete naći brodiće koji će vas odvesti u obilazak obale. Uz Perast možete ujedno posjetiti i druge atraktivne lokacije poput ostrva Gospa od Škrpjela.

Biciklom[edit | edit source]

U proljeće ili jesen, kada su temperature niže, a gužva manja vožnja biciklom oko zaliva može biti savršen način da se provede dan.

Uz magistralu nema biciklističkih staza, vozite obazrivo ivicom puta.

Taksijem[edit | edit source]

Taksi službe - Red Taxi-19719, Đir Taxi-19737, Vip Taxi-19757, Euro Taxi -19708.

Kroz Perast[edit | edit source]

S kraja na kraj Perasta možete stići laganom šetnjom od 15-20 minuta. Ako ste došli biciklom trebaće vam još manje vremena.

Šta vidjeti[edit | edit source]

Crkva Svetog Nikole
 • Bajova plaža - dugačkaje oko 60 metara i okružena lovorom, a voda je kristalno čista.
 • Trg Pjaca - na njemu se nalazi crkva Svetog Nikole, nastala između XV i XVII vijeka. Krasi je zvonik visok 55 metara. Veliki sat na zvoniku stoji na 16 časova od 1979. godine, kada je Crnu Goru pogodio razorni zemljotres. Do vrha zvonika vodi 60 uskih stepenika, odakle se pruža prelijep pogled na krovove Perasta i zaliv. Cijena karte za Zvonik u Perastu je euro i po. Ukoliko se očekuje prolazak broda, posjeta zvoniku nije dozvoljena, jer nije preporucljivo stajanje dok zvone zvona i pozdravljaju brod. Posjeta crkvi Svetog Nikole je besplatna, a ulazak u muzej se plaća 2 eura. Na trgu Pjaca nalaze biste najznačajnijih ličnosti Perasta Marka Martinovića,  Matije Zmajevića i Tripa Kokolje.
 • Palata Matinović - po starosti jedna od starijih palata u Perastu, stilski pripada baroku.
 • Palata Bujović - ukoliko dolazite iz smjera Risna, na ulazu u Perast zateći ćete jednu od najlepših baroknih palata u Boki. Danas se u njoj nalazi Zavičajni muzej.
 • Gospa od Škrpjela, vještačko ostrvo i istoimena crkva su među glavnim turističkim atrakcijama u Bokokotorskom zalivu. U početku je građena kao pravoslavna crkva koju su kasnije obnovili Mlečani i pretvorili u katoličku. Unutar nje se nalazi kapela i djela brojnih italijanskih majstora.Zidove je oslikao Tripo Kokolja - lokalni barokni umjetnik, učenik venecijanske škole. Tu je i oltar sa bogatim detaljima, napravljen od “carrera” mermera koji je1796. godine izvajao poznati skulptor iz Đenove, Antonio Kapelano, po narudžbi peraške opštine. Gospa od Škrpjela ima dvorišni dio poznat kao "Mjesto pomirenja" gdje su se izgladile brojne svađe, krvne osvete kao i lokalne nesuglasice. Ulaznica u muzejski dio Gospe od Škrpjela košta dva eura, a cijena karte za brod u Perastu koji vozi do Gospe od Škrpjela je pet eura po osobi. Ostrvo se može posjetiti između osam i 20 časova.
 • Sveti Đorđe je prirodno ostrvo na kojem se nalazi istoimena crkva. Popularno je nazvano ostrvo mrtvih, zbog velikog groblja na kojem su nekada sahranjivani znameniti Perastani. Na ostrvu se nalazi Benediktanski manastir iz devanaestog vijeka i crkva Svetog Đorđa. Ostrvo nije otvoreno za posjete, ali bi vas lokalci mogli odvesti do njega i zamoliti fratre da vam nakratko ga pokažu.

Događaji[edit | edit source]

 • Kićenje mađa je fešta koja je postojala duž cijelog Mediterana, ali se danas održava jedino u Perastu. Održava se 1.maja, kada mještani kite “mađ”, stablo mladog hrasta u čast početka najljepšeg proljećnog mjeseca, što ujedno simboliše nadu u bolje sutra. Mađ je zapravo drvo okićeno flašicama vina i koromanima, a pravilo je da zadnji mladoženja iz Perasta okiti drvo i postavi ga da stoji 15 dana na glavnom trgu. Nakon podizanja stabla mještani i gosti obilaze grad uz zvuke tamburica i pjesmu te svi zajedno odlaze u restoran na bijelu kafu sa suvim kolačima – koromanima.
 • Gađanje kokota organizuje se 15. maja, kada Peraštani slave veliku pobjedu nad Turcima u bitci za Perast 1654. godine. Gađanje pijetla na dasci koja se nalazi na površini mora, 300 metara od obale, otvaraju članovi Bokeške mornarice, zatim Peraštani dobijaju priliku i na kraju gosti, ukoliko ne bude pogođen ranije. Najbolji strijelac, onaj koji pogodi pijetla dobija šugaman (peškir) na kome su obilježeni godina bitke i datum gađanja. Po starom običaju pobjednik mora da časti građanstvo barilom vina (60 litara). U novije vrijeme taj trošak snosi grad. Posljednjih godina ukinuta je tradicija gađanja pravog kokota i upotrebe vatrenog oružja, ali se fešta i dalje održava.
 • Fašinada, najdugovječnija peraška manifestacija, stara je koliko i ostrvo Gospa od Škrpjela, otprilike pet i po vjekova. Održava se 22 jula, prije zalaska sunca. Peraštani i mještani okolnih naselja dolaze malim drvenim barkama, koje okite granama jablana i napune kamenjem. Prije zalaska sunca, tako natovarene i kanapom povezane barke, sa početka Perasta (od strane Kotora), kreću ka ostrvu, pjevajući stare bokeške pjesme. Barke naprave krug oko ostrva I u more izbace teret. Na taj način mještani obnavljaju vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela. Ova manifestacija od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.
 • Međunarodni festival klapa se održava tokom ljeta, a okuplja klape iz Crne Gore i regiona (Hrvatska, Bosna, Makedonija, Srbija, Slovenija). Traje tri noći na pjaci Sveti Nikola, pod otvorenim nebom. Prve večeri nastupaju ženske klape, druge noći muške klape, a treće i jedne i druge zajedno. Festival je takmičarskog karaktera.
 • Internacionalni festival filma Forteca je relativno mlada manifestacija na kojoj se predstavljaju novi evropski projekti. Održava se u zadnjoj sedmici jula i traje sedam dana. Projekcije koje se organizuju na pijaci Sveti Nikola ili u muzeju grada Perasta su besplatne.

Kupovina[edit | edit source]

Piće[edit | edit source]

Noćenje[edit | edit source]

Kuda dalje[edit | edit source]

Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.