Jump to content

Wy/hbs/Ljubljana

46.0514.50Full screen dynamic map
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Ljubljana
Wy/hbs/Ljubljana

UNESCO World Heritage SitePrevious destination of the month

Ljubljana je realtivno mali, ali divan glavni grad Slovenije. Iako je gradsko stanovništvo 2020. naraslo na 295 500, znamenitosti i sadržaji koncentrirani su u šarmantnoj staroj jezgri. Pun je umjetnika, muzeja i galerija, ugodan je i pristupan te je dobra baza za istraživanje ostatka zemlje.

Upoznavanje

[edit | edit source]

Klima

[edit | edit source]
Kuća na Starom Trgu

Ljubljana je dobro odredište tijekom cijele godine, ali morate se obući za balkansku klimu. Ljeta su topla, s najvišom dnevnom temperaturom od 30°C. Često se održavaju javna događanja i festivali, s ulicama koje se pretvaraju iz prometnih prometnica u prostore za događanja, ali popodneva mogu biti vlažna s grmljavinom i pljuskovima. Rano ljeto i jesen uživaju u ujednačenijim temperaturama, a na sveučilištu je žamor studenata. Zimi je blizu nule, često sa snijegom i jakim vjetrovima s brda, ali kako se Božić približava, ulice su ukrašene tisućama lampica, a kiosci s hranom i pićem niču duž obale rijeke. Veljača je siva, prije nego u proljeće grad procvjeta cvijećem zasađenim po ulicama i raskršćima.

Historija

[edit | edit source]

Ljubljana se nalazi na ulazu u ravnicu u inače planinskom području, utoku nekoliko riječnih dolina, tako da je bila žarište naselja, trgovine i prometa još od prapovijesti. Prvi poznati grad bila je rimska Colonia Iulia Aemona; u srednjem vijeku postao je Laibach i to ime još uvijek koriste neki govornici njemačkog (kao i najznačajniji kulturni izvoz moderne Slovenije, istoimeni bend). Potpala je pod gravitaciju Austro-Ugarske i bila je vojvodstvo ili pokrajina Habsburškog Carstva do 1918. Veći dio 20. stoljeća bila je dio Jugoslavije do neovisnosti 1991. To znači da je Ljubljana jednostavno bila regionalni glavni grad, a tek je nekoliko desetljeća nacionalni glavni grad relativno male zemlje. Gradski krajolik to odražava: kompaktan je i prohodan, udoban i prijateljski nastrojen, a ne grandiozan. Nema golemih ceremonijalnih bulevara, blistavih palača ili carskih šaka utvrda. To nije mjesto gdje skakućeš okolo i označavaš znamenitosti koje morate vidjeti, poput bube sa selfie štapom za antene. Opustite se, šetajte i uživajte u atmosferi.

Nitko zapravo ne zna kako je došlo do njezinog sadašnjeg imena: na slovenskom podsjeća na "ljubljena" - "voljena", ali to je, čini se, samo sretna slučajnost. Smješteno je u dolini rijeke Ljubljanice, sa zelenim brežuljcima koji ga okružuju s obje strane. Rijeka čini pravi kut, s dvorcem i najstarijim dijelovima grada na brdu u jugoistočnom kvadrantu. Ulična mreža iz 19. stoljeća proteže se sjeverno od rijeke, a zatim se moderni grad širi prema zapadu i sjeveru. Tri prirodne katastrofe oblikovale su gradsku arhitekturu. Potres iz 1511. prouzročio je opsežnu ponovnu izgradnju u renesansnom stilu i u kamenu kako bi se suzbili požari drvenog grada. Još jedan potres 1895. potaknuo je obnovu u stilu bečke secesije. Rijeka ga je više puta plavila sve dok Gruberov kanal nije presjekao jugoistočni kvadrant u 18. stoljeću, pretvarajući brdo dvorca u otok. Stoga glavni tok zaobilazi staru jezgru, koja je bila zaštićena od razornih poplava 2010. u slivu Dunava. "Trojni" i "Zmajski" most stoje netaknuti kao ponosni simboli Ljubljane.

Sporazumijevanje

[edit | edit source]

Nije iznenađujuće da je glavni jezik u gradu slovenski. Većina također razumije Bosanski/Hrvatski/Srpski i obično ga tečno govore osobe koje su živjele za vrijeme SFR Jugoslavije. Mnogi stanovnici Ljubljane govore dobro i engleski, posebno mlađi od 30 godina, a neki od njih govore i njemački (posebno uz granicu prema Austriji), talijanski (posebno uz granicu prema Italiji), ali poneko i francuski, španjolski, ruski...

U Ljubljanu

[edit | edit source]

Avionom

[edit | edit source]
Stajalište 28 za autobus za zračnu luku

Dolazak tamo i dalje:

 • AutobusomArriva Airport Bus vozi 50 min do glavnog autobusnog i željezničkog kolodvora ( "Ljubljana AP", štand 28), s nekoliko stajališta. Traje od 05:00-19:30, svakih 30 minuta tijekom većeg dijela dana. Cijena karte je 4,10 €, plaća se vozaču prilikom ukrcaja.
Izlaz iz grada, alternativni autobusi nastavljaju od zračne luke do Bleda, tako da ovo ima uslugu koja traje 30 minuta po satu.
Autobus za Kranj vozi svakih sat-dva, traje 20-40 min.
 • Shuttle – Nekoliko operatera nudi shuttle transfere, koji mogu iznositi 15-20 € po osobi ako se dijele, više za privatni prijevoz od vrata do vrata. Oni uključuju Goopti, Airtrail Slovenia i TuamV.
 • Taksijem – Možete platiti 40 € za taksi do grada s mjeračem.
 • Automobilom – Posjetite web stranicu zračne luke za mnoge agencije za iznajmljivanje automobila. Odlazeći, slijedite jednosmjerni sustav i idite prema zapadu, a zatim lijevo na poveznicu, koja vas vodi na A2 prema Ljubljani.

Druge zračne luke u blizini koje bi se mogle pokazati zgodnima su Trst, Venecija Marco Polo i Treviso (u Italiji); Aerodrom Beč, Klagenfurt i Graz (u Austriji); i Zagreb (u Hrvatskoj).

Vlakom

[edit | edit source]
Unutar kolodvora

Veze:

 • Vlakovi iz Münchena traju 6 sati i 15 minuta, s jednim izravnim i jednim presjedanjem tijekom dana i jednim spavanjem, preko Salzburg, Villach i Lesce (za Bled), i dijeleći kod Ljubljane za Rijeku ili Zagreb. Početkom 2021. ova je ruta bila prekinuta zbog građevinskih radova u tunelu kod Villacha, ali sada je normalna. Iz Pariza i točaka na sjever putujte preko Münchena.
 • Vlakovi iz Beča voze 6 ili 7 sati; većina uključuje promjenu, ali postoji jedna izravna linija preko Semmeringa, Graza, Maribora i Zidanog Mosta.
 • Vlakovi iz Budimpešte voze svakodnevno, traju 7 sati i 30 minuta preko Zidanog Mosta. Veze koje traju 9 sati dostupne su svakog sata.
 • Vlakovi iz Zagreba voze 4 ili 5 puta dnevno, traju 2 sata i 30 minuta preko Dobove (granice) i Zidanog Mosta.
 • Vlakovi iz Rijeke voze dva puta dnevno, traju 3 sata preko Opatije, a spajaju se u Ljubljani na vlak za München.
 • Vlakovi iz Trsta voze dva puta dnevno, traju 2 sata i 30 minuta preko Vile Opicina na granici. S drugih mjesta u Italiji presjedanje u Trstu, izravni vlak iz Venecije je ukinut.

Autobusom

[edit | edit source]

Izravne međunarodne veze: Trst (2 sata), Zagreb (2 sata), Venecija (4 sata), Banja Luka (5 sati), Bihać (6 sati), Bologna (6 sati), Budimpešta (6 sati), München (7 sati), Firenca (8 sati), Tuzla (8 sati), Zenica (8 sati), Beograd (8 sati), Ulm (9 sati), Stuttgart (10 sati), Sarajevo (10 sati), Niš (12 sati), Karlsruhe (12 sati), Mannheim (13 sati), Frankfurt (14 sati), Skoplje (15 sati), Tetovo (16 sati), Sofija (16 sati), Priština (18 sati), Kopenhagen (19 sati), Malmö (20 sati), Göteborg (24 sata), Linköping (28 sati), Örebro (34 sata), Stockholm (36 sati).

Ostavljena prtljaga, dostupna je na upit na blagajni Autobusnog kolodvora za 3,50 €.

Automobilom

[edit | edit source]
Planiranje putovanja prije interneta: Metelkova Art Center je kod željezničkog kolodvora

Template:Wy/hbs/Seealso Ljubljana je središte slovenske cestovne mreže, što znači da ako ne vozite prema granici, približavate se Ljubljani. Promet može biti frustrirajući u vrijeme gužve, ali općenito je slabiji nego u većim europskim prijestolnicama. Ipak, u slučaju nezgode ili radova na cesti mogu nastati velike gužve, stoga se obratite [1] Prometno-informativnom centru] ili poslušajte Radio Si koji nudi redovite prometne informacije na nekoliko europskih jezika.

Postoji nekoliko parkirališta u centru grada, a jeftinija su i na periferiji. Oni nude cjelodnevno parkiranje uz povratnu kartu za gradski autobus uključenu u cijenu (oznaka P+R, nužno je imati karticu Urbana). Većinom parkirališta upravlja Općinsko poduzeće. Kratkotrajno ulično parkiranje u plavim zonama plaća se na automatima za parkiranje koji su razbacani uokolo (0,70 €/sat u centru grada, najviše 2 sata; 0,40 €/sat dalje, najviše 3 sata; subotom poslijepodne i nedjeljom parkiranje je besplatno). Parking aparati ne vraćaju kusur, ali prihvaćaju i karticu Urbana (vidi dolje) i plaćanje EasyPark.

Unajmljivanje automobila također je opcija, posebno za istraživanje područja izvan Ljubljane, i naročito tokom vikenda ili praznika.

Dijeljene vožnje (ride sharing)

[edit | edit source]

Glavni web je Prevoz.org, (kliknite na "mednarodni prevozi" za međunarodne vožnje). Web stranica je samo na slovenskom, ali dovoljno jednostavna za navigaciju. Možete ih sortirati klikom na gornji red ili koristiti tražilicu na vrhu. Morate se registrirati da vidite telefonski broj, možete koristiti postojeći račun. Imajte na umu da ne postoji sustav ocjenjivanja, niti sustav plaćanja - vozaču plaćate gotovinom. Općenito je cijena oko 5 €/100-120 km unutar Slovenije, obično malo više u inozemstvu. Ako dolazite vlastitim automobilom i želite odabrati neke putnike, to naravno možete i objaviti na stranici.

Palcem (autostop)

[edit | edit source]

Velik dio prometa u zemlji ide prema Ljubljani ili se vraća iz nje. U odlasku morate znati glavna mjesta spajanja:

 • Sjeveroistok do Maribora i Austrije: na Dunajskoj cesti zapadno od željezničkog kolodvora, idite autobusom 6, 8 ili 11 sjeverno do Smelta i Svjetskog trgovačkog centra, 15 min. Skrenite desno i vidjet ćete ulaznu rampu za autocestu H3.
 • Jugozapad za Koper, Rijeku i Italiju: na Dunajskoj cesti ili Kongresnom trgu idite autobusom 6 prema jugu do kraja linije na Dolgom mostu. Autocesta je pred vama, s ulaznom rampom za A1 i A2 upravo lijevo - to je A1 koji želite. Također ćete vidjeti ulaz na parkiralište kuće, stanite tamo jer se vozila lakše mogu zaustaviti.
 • Istok za Novo Mesto i Zagreb: Dunajskom cestom idite autobusom 3 prema jugu do kraja linije na Rudniku. Hodajte još 200 m Dolenjskom cestom do križanja i ulazne rampe nasuprot željezničkog prijelaza. Želite A2 prema istoku.

Kroz Ljubljanu

[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/Mapmask

Pješke

[edit | edit source]

Središte Ljubljane dovoljno je malo da ga možete preći pješice. Besplatnu kartu grada možete preuzeti u turističkom informativnom centru ili na željezničkom kolodvoru. Navigacija ili pronalaženje ulice je jednostavno jer su ulice jasno označene.

Biciklom

[edit | edit source]

Bicikle možete iznajmiti u Slovenskom turističkom informacijskom centru (pokraj Centralne tržnice), kao i neki od hotela u okolici (2 € za 2 sata, 8 € za cijeli dan zaključno s 19:00-21:00 ovisno o sezoni).

Postoji i sustav pod nazivom BicikeLJ gdje možete iznajmiti bicikle (prvi sat besplatno, drugi sat 1€, treći sat 2€, svaki sljedeći sat 4€ ). Namijenjen je za kratkoročni najam. Ima 300 bicikala na 30 stanica po užem dijelu grada i možete se pretplatiti kreditnom karticom online. Drugi bicikl možete uzeti nakon isteka jednog sata, bez ikakvih troškova.

Autobusom

[edit | edit source]

Gradska uprava za prijevoz LPP upravlja s 22 autobusne linije, koje su čiste i prometuju često (svakih 5–10 minuta, 15–30 minuta tijekom vikenda i ljeta). Većina autobusnih linija prometuje od 05:00-22:30 (nedjeljom od 06:00). Noćne rute su: N1 (22:30-05:00), 2, 5 i 6 (03:15-00:00), N3 (21:00-05:00) i N11 (03:15-05:00) ). Subotom i nedjeljom nema prometa na linijama 22, 24, 28 i 29. Nedjeljom nema prometa na linijama 7L, 8, 18, 20, 21, 27.

Da biste se vozili autobusima, prvo morate kupiti Urbana karticu (sličnu Oyster kartici u Londonu). Oni se mogu kupiti na samoposlužnim postajama ("Urbanomat") na većim autobusnim stajalištima diljem grada, LPP prodajnim mjestima, turističkim informativnim centrima i novinskim agentima za 2 €, a potrebno ih je napuniti iznosom od 1 € do 50 €. Prilikom ulaska u autobus na prednja vrata karticu je potrebno postaviti pored čitača za plaćanje rute. Potvrda je tihi zvučni signal i svijetleće zeleno svjetlo, dok je negativan odgovor glasniji zvučni signal i crveno svjetlo. Nakon toga nastavljate zauzimati svoje mjesto/stajanje.

Cijena po putovanju iznosi 1,30 € i uključuje neograničen broj besplatnih transfera unutar 90 minuta od prvog ulaska u autobus.

Većina linija prometuje barem jednom svakih 15 minuta. Redovi vožnje imaju vremena polazaka.

Stari centar grada

Taksijem

[edit | edit source]

(Navodno) najjeftinije taksi tvrtke su:

Ovo su besplatni brojevi (u Sloveniji su besplatni svi brojevi koji počinju s 080), tako da možete koristiti telefonsku govornicu za besplatni poziv. Ne naplaćuju svi taksiji istu cijenu.

Dok su taksiji naručeni telefonom jeftini, oni koji čekaju na ulici obično će vam naplatiti bitno preko toga, a na kraju možete platiti 25 € ili više za kratku vožnju! Osim ako vam se ne žuri, uvijek naručite taxi telefonom!

Brodom

[edit | edit source]

Središte Ljubljane možete vidjeti i čestim izletima brodom, koji traju oko 1-2 sata.

Šta vidjeti

[edit | edit source]
Tromostovje i franjevačka crkva

Godine 2021. sedam djela arhitekta Jože Plečnika u Ljubljani upisano je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. To su Trnovski most, zelena šetnica Vegovom ulicom, šetnica uz nasipe i mostove Ljubljanice, rimske zidine na Mirju, crkva sv. Mihovila, crkva sv. Franje Asiškog i vrt sv. Sveci (Plečnikove Žale).

Most zmaja

Muzeji

[edit | edit source]
Ljubljanska katedrala

Šta raditi

[edit | edit source]
Kazalište za operu i balet

Vodeni parkovi

[edit | edit source]

Opera i kazalište

[edit | edit source]
Slovensko narodno gledališče

Planinarenje

[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Seealso

 • Šmarna gora (662 m) nalazi se na sjevernom rubu grada, pa je popularna, dapače gužva za lijepe vikende. Za 30-60 minuta laganog penjanja bit ćete nagrađeni lijepim pogledom na cijeli grad. Idite autobusom 8 za Tacenski most.
 • Krim (1107 m) bio je vojno i civilno telekomunikacijsko središte; vojna postaja je demontirana i područje je otvoreno za javnost, s prekrasnim pogledom. Uspon traje 2-3 sata (čuvajte se medvjeda!). Dođite ovamo automobilom, što traje 30 minuta jer je zadnja 4 km ceste neasfaltirana i uska.

Događaji

[edit | edit source]

Neka periodična društvena dešavanja u ovom gradu, koja mogu zanimati posetioce su:

Kupovina

[edit | edit source]

Nekoliko robnih kuća kao što su Maximarket, H&M, Müller, Nama, nalaze se u centru grada. Dodatno, Čopova ulica i Stari grad imaju gustu kolekciju malih trgovina.

Jeftino

[edit | edit source]
Hot Horse chain serves horse-burgers

Srednje

[edit | edit source]

Skuplje

[edit | edit source]

Piće

[edit | edit source]

Većina ljubljanskih barova obično se grupira na ulicama koje idu paralelno s rijekom, pa radijalno od Prešernova trga, glavnog trga u Ljubljani. Zanimljiviji barovi uglavnom su u sporednim ulicama, umjesto izravno okrenuti prema rijeci. Dio ugode ovog grada je nalaženje ovih mjesta, a ovo su za početak samo neka od njih.

Aplikacija Tap Water Ljubljana namijenjena je svima koji žele utažiti žeđ i osvježiti se tijekom proljeća i ljeta mjeseci s besplatno dostupnom vodom iz fontana koje se nalaze na 17 lokacija diljem Ljubljane, uglavnom u središtu grada. Aplikacija je dostupna na App Storeu.

Kafei

[edit | edit source]

Barovi

[edit | edit source]

Klubovi

[edit | edit source]

Ljubljana ima nekoliko dobrih noćnih klubova (diskoteka). Klubovi održavaju posebne događaje, puštat će određeni stil glazbe na određene večeri, itd. Neki će također nametnuti stroga pravila odijevanja i dobne granice.

Metelkova mesto je skvot sa 6 klubova, svaki sa svojim stilom glazbe i programom. Gala Hala je najveća, a glazba je vrlo raznolika - od funk večeri preko hip-hopa i indiea do rapa i neobične zabavne glazbe. Ima i koncerte te vanjski vrt gdje se ljeti također roštilja. Gromka je manja, obično besplatan ulaz, a glazba se također razlikuje od večeri do večeri. Obično su to rock/alternativni hitovi ili rockabilly ili zabavna glazba 90-ih. Ima i koncerte. Menza pri Koritu je najalternativnija i ima uglavnom alternativne, metal, punk koncerte i after partyje. Channel Zero je više o elektronici (i koncertima) - d'n'b, dub, electro, house. Jalla Jalla je najmanji s ponekad opskurnom, eksperimentalnom glazbom. Tiffany je gay klub s obično elektronskim zabavama. U Metelkovoj svatko može pronaći mjesto za sebe (obično se najviše događa vikendom), a možete samo prošetati od jednog do drugog kluba i vidjeti što se događa (ako nema ulaza).

U K4 domaći i međunarodni DJ-i puštaju elektronsku glazbu.

Noćenje

[edit | edit source]
Ursuline Church on Congress Square

Budget

[edit | edit source]

Mid-range

[edit | edit source]

Splurge

[edit | edit source]
Ljubljana castle often hosts events

Further out

[edit | edit source]

Edukacija

[edit | edit source]
University of Ljubljana Palace

Dio gužve oko Ljubljane potiče od velike studentske populacije. Sveučilište u Ljubljani ima 64 000 studenata, s odjelima po cijelom gradu. Centar za slovenštinu u sklopu Filozofskog fakulteta nudi tečajeve jezika.

Posao

[edit | edit source]

U Ljubljani radi dosta internacionalaca, a kontinuirano ugošćuje značajan broj freelancera koji ovdje vole provesti nekoliko mjeseci zbog dobrog omjera kvalitete i troškova života. Dostupne su mogućnosti coworkinga, jedno gravitacijsko središte je bivša tvornica duhana, na primjer ugošćuje Poligon, najveći slovenski coworking prostor (nalazi se u zgradi Tobačna 5, koja također ugošćuje tijelo javne uprave, "Upravna enota" i tehnološki startup prostor Hekovnik).

Bezbjednost

[edit | edit source]

Ljubljana je vjerojatno jedna od najsigurnijih glavnih gradova koje ćete ikada posjetiti. Izuzetno siguran tijekom dana i noći, kao turist ne biste trebali imati problema, pod uvjetom da očajnički ne tražite nevolje.

Čak su i grublji dijelovi Ljubljane, koji se nalaze daleko od središta grada, relativno sigurni ako ne pokažete svoje dragocjenosti. Ta područja koja turisti rijetko posjećuju su Fužine, Rakova Jelša, Štepanjsko naselje te dijelovi Šiške, Mosta i Šentvida.

Park Tivoli općenito je siguran i vrlo popularno odredište za piknik ili popodnevnu šetnju za prosječnog Ljubljanica, ali kao i svugdje u svijetu preporučuje se da ne budete oprezni i izbjegavate veće grupe tinejdžera koji se motaju okolo parku kasno noću, jer su prijavljene krađe i seksualni napadi.

Nakon dugog vremena prijavljeni su u 2023. ponovno napadi na LGBT+ osobe u centru Ljubljane na dan Pridea.

Komunikacije

[edit | edit source]
Loš internet? Pošaljite razglednicu.

Ljubljana od 2021. ima 4G od A1 i Telemacha te 5G od Telekoma.

Internet

[edit | edit source]

Centar grada pokriven je Wi-Fi mrežom WiFreeLjubljana koja nudi besplatan pristup 60 minuta dnevno.

Besplatan pristup internetu također je dostupan na:

Gotovo besplatan pristup internetu dostupan je na:

Poteškoće

[edit | edit source]

Veleposlanstva

[edit | edit source]
 • Države s veleposlanstvima u gradu uključuju Sjedinjene Američke Države, Rusija i Njemačka, plus Grčka, Rumunjska, Velika Britanija, Turska, Indija, Egipat, Austrija, Belgija, Nizozemska, Irska, Španjolska, Italija, Francuska, Švedska i Švicarska.

Kuda dalje

[edit | edit source]

Ljubljana je središte prometnih ruta kroz ovu relativno malu državu, tako da možete lako stići bilo gdje drugdje u Sloveniji i preko njezinih granica. Evo odabira:

 • Bled je slikoviti grad udaljen 1 sat vožnje. Unajmite čamac na vesla na jezeru da posjetite otočku crkvu, zatim razgledajte dvorac.
 • Nacionalni park Triglav i Julijske Alpe u blizini Bleda za aktivnosti na otvorenom: planinarenje, planinarenje, rafting, kanjoning, paragliding, padobranstvo i tako dalje.
 • Postojna ima prostranu Postojnsku jamu i Predjamski grad, a Škocjanske jame su u obližnjoj Divači.
 • Obala je kratka, stiješnjena između hrvatskih istarskih ljetovališta i industrije i močvara Italije. Koper je najveće obalno ljetovalište, Piran je najljepše.
 • Kamnik je simpatično mjesto 45 minuta sjeverno od Ljubljane, odmah ispod Kamniških Alpa. Ima savršeno očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru, iznad koje se nalazi skijalište Krvavec.
 • Zagreb u Hrvatskoj, udaljen 2 sata i 30 minuta, ima veliko srednjovjekovno središte.
 • Trst (1½–2 h) nalazi se u Italiji, ali odiše posljednjim danima Austro-Ugarskog Carstva.
 • Rijeka u Hrvatskoj (2 h 30 min) za istarski poluotok, trajekti za jadranske otoke, te prijevoz južno do Zadra i Splita.
Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.


Template:Wy/hbs/IsPartOf