Wy/da/Cuneo

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | daWy > da > Cuneo
Jump to navigation Jump to search
Katedralen Santa Maria del Bosco i Cuneo

Cuneo (Coni på den lokale dialekt piemontese) er hovedstad i provinsen Cuneo i regionen Wy/da/Piemonte og har cirka 55.000 indbyggere, byen er et vigtigt regionalt centrum for landbrug og handel. Den gamle by har form som et strygejern, som den ligger mellem floden Stura di Demonte og åen Gesso og er opført efter en kvadratisk plan, hvor gaderne går vinkelret på hinanden.

Cuneo ligger nord for Wy/da/Mercantourmassivet i dalen Stura di Demonte, omkring 38 kilometer nord for col de Tende. Den gennemsnitlige højde over havet er 534 m.

Fakta om Cuneo[edit]

Historie[edit]

Cuneo er grundlagt i 1195. Indtil 1259 kæmpede byen for sin uafhængighed, men herefter underlagde den sig Karl 1. af Sicilien, der også var greve af Wy/da/Provence. Dette varede indtil 1382, hvor Savoyen begyndte at gøre sin indflydelse gældende i området. Da byen er placeret strategisk vigtigt, blev den befæstet og den blev i det 16. og 19. århundrede belejret flere gange.

Klima[edit]

Cuneo har et typisk norditaliensk fugtigt subtropisk klima med varme somre (højeste gennemsnitstemperatur i juli 28 grader) og kolde vintre (laveste gennemsnitstemperatur i januar -3 grader). Nedbøren falder primært i foråret og i oktober måned. Om vinteren falder der ofte en del sne.

Transport til Cuneo[edit]

Luftfoto af lufthavnen i Cuneo

Med fly[edit]

Cuneo har sin egen lufthavn Aéroport Cuneo Levaldigi, hvor der er regelmæssige forbindelser til Wy/da/London, Wy/da/Rom, Wy/da/Tirana og om sommeren til Wy/da/Ibiza og Wy/da/Alghero. De nærmeste lufthavne med forbindelse til Wy/da/København er Wy/da/Milano Malpensa ved Wy/da/Milano eller Wy/da/Aeroport de Cote d'Azur ved Wy/da/Nice.

Med tog[edit]

Fra staionen i Cuneo er der togfobindelse til mange destinationer i Italien og Frankrig, herunder Wy/da/Ventimiglia, Wy/da/Torino og Wy/da/Nice.

Transport i Cuneo[edit]

Bycykel i Cuneo


Med bus[edit]


På cykel[edit]

Cuneo har ligesom flere andre italienske byer indført et bycykelkoncept.

Mad og drikke[edit]

Det vigtigste lokale produkt er den hvide trøffel fra Wy/da/Alba, der har en meget intens duft. Næsten lige så vigtig er den sorte trøffel, som findes i nærliggende dale.

De mest almindelige middagsretter er dunderet di patate, som er en kartoffelret med ost, tajerin, som er den lokale pasta, agnolotti, som er en lokal raviolivariant, gnocchi alla bava og risotto med vagtel. De lokale oste er toma fra Langhe, robiola fra Dogliani. Castelmagno osten er også en lokal specialitet. På kødsiden er det sprængt kød som batiur eller mariur, som er lavet af svinekød, krydderier og vin og sprængt oksekød. De lokale desserter er cuneesi med rom og torrone d’Alba, som er en slags nougat.

Vinene i området inkluderer Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Freisa.

At foretage sig i Cuneo[edit]

Byens skytshelgen hedder Saint Michael og fejres den 29. september.

At se[edit]

Sammen med 9 nabokommuner har Cuneo skabt en park omkring de to vandløb som den ligger ved Parco fluviale Gesso e Stura.

Eksterne henvisninger[edit]