Wy/ca/Viquiviatges:Drets d'autor

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | ca
Wy > ca > Viquiviatges:Drets d'autor

Ajuda
Manteniment
Comunitat
POLÍTIQUES
Polítiques
Avís general
Punt de vista neutral
Política de privadesa
Drets d'autor
Política d'ús d'imatges
Allò que les Wy/ca/Viquiviatges no són
Sistema de presa de decisions
Tractament dels nouvinguts
Vandalisme i títols protegits
Candidatures a administrador
Normes d'estil
Llibre d'estil
Categorització
Anomenar pàgines
Anotació d'imatges
Esborranys

L'objectiu de Viquiviatges és crear una guia de viatges que sigui accessible lliurement per a tothom, de la mateixa manera que el programari lliure. Aquest és el principi conegut com a copyleft (se sol utilitzar aquest mot, en anglès, per indicar que el propietari dels drets d'autor d'una obra permet que aquesta es redistribueixi lliurement). Això vol dir que el contingut de Viquiviatges es pot copiar, modificar i redistribuir amb l'única condició que el material es redistribueixi amb els mateixos drets, i que es reconegui que el material prové de Viquiviatges (per exemple, amb un enllaç cap a l'article o articles de Viquiviatges utilitzat). D'aquesta manera, els articles de Viquiviatges romanen sempre lliures, subjectes només a les condicions que acabem de mencionar.

Per aconseguir això, el text de Viquiviatges es distribueix d'acord a la llicencia GNU de documentació lliure (GFDL, GNU Free Documentation License):

Es dóna permís per copiar, distribuir i/o modificar aquest document sota les condicions de la llicencia GNU de documentació lliure, versió 1.2 o qualsevol de posterior publicada per la Free Software Foundation; sense seccions invariants, sense coberta, i sense contracoberta.
S'inclou una còpia de la llicència a la secció anomenada "llicència de documentació lliure GNU"
El contingut de Viquiviatges està cobert per un avís de refús de responsabilitat.

El text original de la GFDL es l'únic document legalment vàlid. El que segueix només és la nostra interpretació de la GFDL; concretament, els drets i deures dels usuaris i contribuïdors.

IMPORTANT: Si voleu contribuir a Viquiviatges, llegiu abans el text de la GFDL i la secció sobre drets i deures dels usuaris.

Drets i deures dels usuaris[edit | edit source]

Podeu utilitzar material de Viquiviatges en els vostres llibres, articles, planes web, o en qualsevol publicació, sempre que seguiu la llicencia GFDL. Si només copieu un article de Viquiviatges sense fer-hi modificacions, us cal seguir la secció 2 de la GFDL, que tracta sobre còpies literals.

Si feu una versió derivada, canviant els continguts, o afegint-hi més material, cal que

  • qualsevol material nou tingui llicència GFDL,
  • reconèixer l'autoria de l'article (secció 4B), i
  • donar accés a una "còpia transparent" del material (secció 4J). (La "còpia transparent" d'un article de Viquiviatges és el seu text wiki; es a dir, incloent tot el codi necessari pel format i marcatge del text)

Les dues darreres condicions es poden complir parcialment proveint un enllaç directe cap a l'article original de Viquiviatges. A més, us cal donar accés a una còpia transparent del nou text. De totes maneres, tingueu en compte que la Fundació Wikimedia no dóna cap garantia que es mantingui informació sobre l'autoria ni una còpia transparent dels articles. Per tant, us recomanem proveir la informació sobre autoria i una còpia transparent en els vostres treballs derivats.

Fair use de material i requeriments especials[edit | edit source]

De vegades, els articles de Viquiviatges contenen imatges, sons o cites textuals que es poden considerar fair use segons la llei de drets de còpia dels EUA. Cal identificar aquests materials, fent constar que provenen d'una font externa (a la pàgina de descripció de la imatge, o a l'historial de la pàgina, segons convingui). Com que l'aplicació del concepte de fair use depèn de l'ús que es faci del material, el millor és descriure el raonament que permet aquest ús, ja sigui en text ocult de l'article, o en la pàgina de descripció de la imatge. Tingueu en compte que el que pot ser fair use en la Viquipèdia, pot no ser-ho en un altre context.

Per exemple, si incloeu una imatge en un article sota el concepte de fair use, heu d'assegurar-vos que el concepte també sigui aplicable a l'article. Per exemple, la utilització d'un article de Viquiviatges amb finalitats comercials (ús que és permès per la GFDL) no seria permès si es pretén incloure-hi material amb el concepte de fair use.

Viquiviatges permet utilitzar text amb algunes llicències que són compatibles amb la GFDL, però que poden requerir termes addicionals que no caldrien per text original de Viquiviatges (per exemple, la inclusió de seccions invariants, cobertes o contracobertes). Si utilitzeu material amb aquestes condicions, us cal copiar les seccions invariants de manera literal.

Imatges[edit | edit source]

Igual que els treballs escrits, les fotografies i imatges estan subjectes a drets d'autor. Les imatges sempre tenen un propietari, si no és que es pot comprovar explícitament que són de domini públic. Per poder utilitzar una imatge que trobeu a Internet, cal que obtingueu el permís del propietari dels drets de còpia o d'algú que estigui autoritzat a llicenciar la imatge en nom seu. En alguns casos, les imatges es poden utilitzar sota el concepte de fair use.

Fotos governamentals[edit | edit source]

Les imatges que produeixen els governs o altres institucions poden ser de domini públic, però això depèn dels casos. Cal que consulteu sempre si aquest és el cas.

Fotos de persones cèlebres[edit | edit source]

Per publicar fotos legítimes de personatges famosos cal obtenir-ne permís. Els casos més habituals són:

  1. Estudis, revistes o mitjans de comunicació autors de les fotos.
  2. Agències que representin els fotògrafs, o el fotògraf mateix.
  3. El mateix personatge, o un representant legal, en el cas de fotos que hagi distribuït ell mateix.

Drets i deures dels contribuïdors[edit | edit source]

Quan contribuïu a Viquiviatges, ho feu sota la llicència GFDL (sense seccions invariants, cobertes, ni contracobertes). Per poder contribuir, heu d'assegurar-vos que podeu distribuir legalment el vostre material amb llicència GFDL. Això vol dir que,

  • teniu els drets de còpia del material (per exemple, material de producció pròpia), o bé que,
  • heu obtingut el material d'una font que permet que el distribuïu amb llicència GFDL (per exemple, material de domini públic)

En el primer cas, continuareu mantenint els drets de còpia del material que hàgiu contribuït. Podeu tornar-lo a distribuir més endavant de la manera que vulgueu, amb la llicència que creieu més adequada. Ara bé, el que no podreu fer és privar que el material que heu incorporat a la Viquipèdia es pugui redistribuir sota els termes de la GFDL.

En el segon cas, si incorporeu material extern sota llicència GFDL, un dels requeriments de la llicència és que cal reconèixer l'autor i proporcionar un enllaç cap a la còpia original. Si l'article original requereix que hi hagi seccions invariants, cal respectar-ho. Ara bé, en aquest cas recomanem, si és possible, de substituir el text per material propi o altre material amb llicència GFDL, però que no requereixi seccions invariants.

Ús de material amb drets d'autor[edit | edit source]

Si utilitzeu part d'un treball extern sota el concepte de fair use, o si obteniu un permís especial per utilitzar material amb drets d'autor per part del seu propietari, cal que ho anoteu, incloent-hi noms i dades. El nostre objectiu és que la Viquipèdia es pugui distribuir lliurement tant com sigui possible. Per tant, sempre són preferibles imatges i sons amb llicència GFDL o de domini públic, no pas fitxers utilitzats amb fair use o amb permís de l'autor.

Mai no utilitzeu material de manera que pugueu infringir els drets d'autor d'algú. Això podria portar problemes de tipus legal i perjudicar seriosament el projecte. En cas de dubte, absteniu-vos d'utilitzar material que pugui estar subjecte a drets d'autor, i escriviu vosaltres mateixos el text.

Tingueu en compte que la llei de drets d'autor tracta sobre l'expressió de les idees, no de les idees o de la informació en si mateixes. Per tant, és perfectament legal de llegir un article d'una altra obra, refer-lo en les vostres pròpies paraules i incorporar-lo a Viquiviatges.

Enllaç a material amb drets d'autor[edit | edit source]

Enllaçar cap a obres subjectes a dret d'autor no és cap problema, sempre que feu un esforç raonable per determinar que la plana que enllaceu no estigui violant els drets d'autor d'algú altre. Si es dona aquest cas, si us plau absteniu-vos d'enllaçar-hi. No tenim clar si en aquest cas estaríem violant els drets d'autor. En qualsevol cas, això dóna mala imatge al projecte i cal evitar-ho.

Si trobeu una infracció dels drets d'autor[edit | edit source]

Si sospiteu que un article de Viquiviatges està violant els drets d'autor d'algú, si us plau comenteu-ho a la plana de discussió de l'article. Si podeu aportar proves d'això (per exemple, una adreça URL del material copiat il·legalment), molt millor.

Alguns casos poden ser falses alarmes. Per exemple, pot ser que el text d'una altra pàgina web s'hagi copiat de Viquiviatges, i no al revés, o que el text provingui originalment d'un material de domini públic. O pot ser que l'autor del text l'hagi distribuït a la Viquipèdia, amb llicència GFDL, però també en un altre lloc, amb una llicència diferent. En aquests casos, és bo de deixar una nota a la plana de discussió de l'article, per evitar més confusions.

Si es pot establir que realment hi ha hagut una infracció dels drets d'autor, llavors cal eliminar el contingut que infringeixi aquests drets, i fer una nota a la plana de discussió.

Si hi ha contribuïdors que repetidament incorporen material que infringeix drets d'autor, mireu d'explicar-los que no ho poden fer, i referiu-los a aquesta plana. En casos extrems, es poden blocar els usuaris que insisteixin a utilitzar material amb drets d'autor després de ser advertits.

Si sou el propietari de material que es troba a Viquiviatges sense el vostre permís[edit | edit source]

Si trobeu que Viquiviatges conté material de la vostra propietat sense que n'hàgiu donat permís, si us plau notifiqueu-ho a la plana de discussió de l'article. Si us plau, doneu referències de l'obra de la qual s'han infringit els drets d'autor perquè puguem comprovar que realment la infracció ha tingut lloc.

Cal tenir en compte que tot el material esborrat s'emmagatzema a l'historial de Viquiviatges. Si realment voleu que el vostre material s'esborri completament de la base de dades del projecte, caldrà que contacteu amb algun dels administradors. Tingueu en compte, però, que el procés d'esborrat pot tardar uns quants dies.