Wp/izh/Nevvostoliitto

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | izh
Wp > izh > Nevvostoliitto

Nevvostoliito oli valtio. Senen pääkeel oli vennäeen keel i vaan liki 50% lääkäjiit sitä ensmäisen keelen. Nevvostoliitto oli kommunistin. Se oli olemas voovvet 1922-1991 ku se hajos monet grupat Nevvostoliitos niin ku Virolais sait oman valtion. Nevvostoliitto oli diktatuurin valtio a senen aikaa ižoran keeltä alennettii, Enne Nevvostoliittoa ižoran keeltä läkkäsi enämp ku 10.000 inemissiä a senen jälkkiin liki 300. Nevvostoliitto oli üks maa kumpa voitti toisenmailmansoan. Voovvenn 1991 Mihail Gorbatšov sano sto Nevvostoliitta ei ennä oo olemas a sto nüt senen tilal ono Vennää a mait kummat sait itsenäisüüvven. Senen päälinna oli Moskova.

Leninin aika[edit | edit source]

Lenin aikaa Nevvostoliitto voitti vennään sisällissoan ja pian senen jälkkiin kooli, Hää sano sto hänen jälkkiin johtajaks pittää tulla Trotski no Stalin otti itsellöö vallan

Flakku

Stalinin aika[edit | edit source]

Stalinin aijal liki kaik mitä Lenin teki hävitettii ja hää alotti suuren onkelma-ajan, Stalini üritti tehhä Nazilojen kera liittoo mut neet kävviit Nevvostoliiton kimppuu. Stalin voitti toisenmailmansoan i alotti kylmänsoan. Hää kera tappo vähemmissö keeliä ja tnäpäi ižoran keel ono peen keel semvert ku hää tappo liki kaik inkeroist. Hää kera alotti Ukrainas nälänhäjän "Holodomor"

Uskonto[edit | edit source]

Nevvostoliitos uskonto julkisisest oli keellettü ja se oli Atheistin valtio hos pravoslaavi kirkko oli suurein kirkko seelä.