Wp/cnr/ „As pik – loša sudbina“

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > „As pik – loša sudbina“
Jump to navigation Jump to search

As pik – loša sudbina je crnogorski film reditelja Draška Đurovića; akcioni triler o ratnim 90-im na prostoru bivše Jugoslavije i njihovim posljedicama. „As pik - loša sudbina“ je prvi film kandidat Crne Gore za nominaciju za nagradu Oskar, Američke filmske akademije, u kategoriji najbolji strani film u 2013. godini.

O filmu[edit | edit source]

"As pik - loša sudbina" premijerno je prikazan 2013. na Montenegro film festivalu u Herceg Novom, đe je dobio specijalno priznanje, nakon čega je učestvovao na festivalima u Skoplju, Mostaru, Mojkovcu, Staroj Zagori, Nišu, Parizu, Stokholmu, Moskvi, kao i na Sarajevo film festivalu. Film je dobio nagradu za najboljeg glumca na Festivalu filma Jugoistočne Evrope “SEE a Paris”.

Sinopsis[edit | edit source]

Priča prati Belog, nekadašnjeg pripadnika paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih, nakon što izađe iz zatvora i pokuša da pobjegne u Italiju. Za njim tragaju ratni drugovi zbog video snimka egzekucije grupe ljudi ratnih 90-ih.

Beli se vraća u mali crnogorski grad, nakon dugo godina provedenih u zatvoru. Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, bio je pripadnik paravojne jedinice Sjenke, koje su učestvovale u surovim egzekucijama. Nakon povratka u rodno mjesto, postepeno gradi i uspostavlja vezu sa mlađim bratom Kentom, kockarom, koji živi i radi kao zabavljač dama" stranih biznismena. Međutim, iz dana u dan pojavljuju se tamne stane Belog, koje će naterati Kenta, zaljubljenog u Sanju, izbjeglicu iz Sarajeva, da preispita život van društvenih okvira.

U isto vrijeme, bivši članovi Sjenki pronalaze Belog, koji uspijeva da proda video zapise njihovih ratnih zločina učinjenih davno. Stari dugovi, spremni su za naplatu...

Glumci[edit | edit source]

U filmu igraju: Branimir Popović, holivudski glumac Majkl Madsen (poznat po ulozi čarobnjaka u filmu Hari Poter i vatreni pehar), Peđa Bjelac, pripadnik KGB-a iz „Muzičke kutije“ Koste Gavrasa- Rus Georgi Pusep, Mladen Nelević, Ana Vujošević, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Danilo Čelebić, Dragan Račić, Slavko Klikovac, Vojo Krivokapić, Miro Nikolić, Dragiša Simović i drugi.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]