Wp/cnr/Vikipedija:Kako se piše članak na Vikipediji

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Vikipedija:Kako se piše članak na Vikipediji

Napišite na papiru sve teme o kojima nešto znate. Precrtajte stvari koje ne možete provjeriti (više o tome na Provjerljivost) i koje ne idu u Vikipediju (više o tome na Šta ne spada u Vikipediju). Zatim slijedite poveznice sa početne stranice dok ne nađete prava mjesta na kojima ćete pisati o stvarima koje su vam ostale na popisu. Ako ste naišli na neku stranicu i želite znati šta sve vodi na nju, kliknite na tekst Što je povezano ovdje sa lijeve strane u popisu.

Slobodno prepravljajte članke koji već postoje. Bilo bi dobro da prijethodno postanete korisnik zbog raznih prednosti koje to donosi. Ispunjavajte praznine pišući nove članke o vidovima neke teme koji još nisu pokriveni. Kad započinjete novu stranu, prvo se upitajte imate li dovoljno materijala za cijeli članak. Na primjer, možda se nema što reći o nekom liku iz romana, pa je bolje pisati o njemu u već postojećem članku o dotičnom romanu, ili možete napraviti "zbirni članak", kao što bi bio npr. Likovi u romanu "Gospodar prstenova", koji bi naveo rečenicu-dvije o svakome od njih. Tek kad tekst o pojedinom liku u takvom zbirnom članku postane predug, prebacite ga na zasebnu stranicu.

Kad pišete o kontroverznim temama, molimo vas da budete nepristrasni. Tako će ljudi s različitim uvijerenjima zajedno stvoriti nešto dobro.

Imate li neki najdraži grad? Stvorite ili proširite stranicu o njemu. Ako volite neku veliku temu (na primjer, Drugi svijetski rat ili Istorija Kine), napišite što znate o njoj. Napišite kratki sadržaj vaše omiljene knjige. Koji je vaš omiljeni glumac? Napišite članke o njegovim filmovima.

Poveznice na nepostojeće stranice označene su crvenom bojom. Kliknite na njih i napišite članak!

Želite li izazov? Pišite o nečemu što ne znate! To će i vama biti dobra prilika da nešto naučite. Ono što naučite odmah napišite na Vikipediju. Ovo je dobra metoda učenja jer vas tjera da bilježite, organizujete znanje i sopstvenim riječima izrazite ono što znate. Englezi imaju svoje savjete za izvrsne članke: How to write a great article.