Wp/cnr/Udruženje psihologa Crne Gore

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Udruženje psihologa Crne Gore
Jump to navigation Jump to search

Udruženje psihologa Crne Gore (UPCG) je stručna, nevladina, interesna i društvena organizacija koja je osnovana 2016. godine u cilju promovisanja značaja i očuvanja ugleda psihološke struke i prava psihologa, zaštite interesa struke pred nadležnim organima kao i nadgledanje rada zapošljenih psihologa u državnim institucijama i u privatnoj praksi.

O udruženju[edit | edit source]

Udruženje ima za cilj da poboljša komunikaciju među psiholozima i da na taj načnin organizuje i podstiče psihologe da svojim znanjem doprinose razvoju Crne Gore i svom društvenom ugledu i statusu.

Misija je da stvara i obezbjeđuje uslove za zakonsku utemeljenost psihološke djelatnosti, čime ćemo zaštiti rad psihologa i psihoterapeuta kao i njihove korisnike.

Udruženje nastoji da osnaživanjem komunikacije među svojim članovima, kao i saradnjom s regionalnim udruženjima, podstiče razvoj psihologije kao nauke kroz naučno-istraživački rad i njenu primjenu u svim oblastima prakse. To treba da unapređuje odnose među ljudima u društvu, doprinosi humanizaciji radnih i životnih uslova i svestranijem razvoju ličnosti. U skladu s tim,

Udruženje je ostvarilo saradnju s UNICEF-om, putem koje su postali učesnici kampanje “Zaustavimo nasilje nad đecom”.

Udruženje je uspostavilo saradnju s Udruženjem psihologa Republike Hrvatske koje ih redovno obavještavaju i pozivaju na događaje koje organizuju, a u planu je saradnja i s ostalim društvima psihologa iz regiona.

Organizacija[edit | edit source]

U organizaciji UPCG postoji više organa. Na mjestu predśednice Skupštine je Zorica Minić diplomirana psihološkinja. Članovi Upravnog odbora su: dr. sci Nevenka Pavličić (specijalista kliničke psihologije), mr sc. Sreten Lutovac (dipl. psiholog), mr sc. Tamara Milić (dipl. psihološkinja), Tatijana Đurišić (dipl .psihološkinja) i dr sc. Bojana Miletić (dipl. psihološkinja). Članovi nadrzornog odbora su Nataša Vuković (dipl. psihološkinja), Dragana Dedić (dipl. psihološkinja), sc. Nađa Ševaljević (specijalista medicinske psihologije). Postoji i Sud časti, čiji su članovi Maruška Drašković (dipl. psihološkinja), dr sc. Veselinka Milović (dipl. psihološkinja), Ranka Božović (dipl. psihološkinja). Predśednik UPCG je Radiša Šćekić (dipl. psiholog), a sekretarka Ana Jovanović (dipl. psihološkinja).

Sekcije[edit | edit source]

Rad UPCG je organizovan i kroz sekcije koje imaju za cilj da okupe psihologe koji se bave određenim oblašću i na taj način djeluju u okviru tog polja psihologije. U skladu s tim postoje sljedeće sekcije: sekcija psihologa u obrazovanju, klinička sekcija, poslovna/HR sekcija, sekcija za profesionalnu orijentaciju, sekcija za savjetovanje i koučing, sekcija za socijalnu zastitu i humanitarne organizacije, sekcija za prevenciju bolesti zavisnosti i forenzička/penološka sekcija.

Ostala aktuelna polja djelovanja UPCG[edit | edit source]

• praćenje i proučavanje rada psihologa i uslova za njihov rad • utvrđivanje standarda, normi i cijena usluga u privatnoj psihološkoj djelatnosti • praćenje i nadzor nad sprovođenjem principa profesionalne psihološke etike i preduzimanje odgovarajućih mjera, posebno u slučajevima njenog kršenja • utvrđivanje normi i formiranje stručnog nadzora za rad u privatnoj psihološkoj praksi • davanje stručnog mišljenja tokom izrade propisa koji se tiču psihološke djelatnosti • utvrđivanje propisa psihodijagnostičkih sredstava i standarda za njihovu upotrebu, kao i preuzimanje mjera zaštite od njihove neovlašćene distribucije i primjene • uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijama koje u svom radu prepoznaju sličnu misiju i interese koje zastupa Udruženje psihologa.

Izvor[edit | edit source]