Wp/cnr/Ljudevit Pasković

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Ljudevit Pasković

Ljudevit Pasković (Ludovico Paschale, oko 15001551), crnogorski je pjesnik, petrarkist, najznačajniji pjesnik kotorskog renesansnog kruga.

Biografija[edit | edit source]

Završio je Gramatikalnu školu u Kotoru, a studirao u Padovi. Bio je oficir u mletačkoj vojsci na Kritu, učestvovao u odbrani Kotora od Turaka. Posljednje godine života proveo je u Kotoru baveći se advokaturom. 1547. godine obavljao je dužnost gradskoga advokata. Pisao je na talijanskom i latinskom jeziku, mada ima nagovještaja da je pisao i na maternjem (u poslanicama prijatelјima proslavlјao je dalmatinsku muzu i ilirske glasove). U njegovim dvjema objavlјenim zbirkama poezije (Rime volgari, 1549, na talijanskom, i Carmina, 1551, na latinskom), sem jezičkih, očituju se i poetičke razlike.

Nјegovu talijansku poeziju, đe uz, političke i propagandne, dominiraju pjesme lјubavne tematike, a sonet je najčešća forma, karakteriše klišeiziranost u slijeđenju obrasca Petrarkinog lјubavnog romana i konvencionalnost bembističke poetike. Ipak, izuzetno cijenjen u svoje vrijeme, Pasković je obezbijedio mjesto u nekim reprezentativnim antologijama svjetske lirike, njegov neposredan uticaj ośeća se kod engleskog pjesnika Tomasa Lodža, a posredan i u Šekspirovim sonetima.

U čvrstom osloncu na klasične uzore (u prvom redu Vergilija i Tibula), Paskovićeva poezija na latinskom jeziku, u obliku silvija, u heksametru, i elegija, donosi sličan tematski spektar kao i talijanska. U zbirci su zastuplјene lјubavne, autobiografske, političke i prigodne pjesme. Međutim, utisak stvarnijeg i iskrenijeg doživlјaja lјubavi, senzualnost njegove latinske erotike, kao i živost motivike u kojoj se prepliće mitologija s raznovrsnim reminiscencijama i iskustvima proživlјenog, čine ovaj dio njegovog opusa trajnom vrijednošću latinske humanističke poezije.

Literatura[edit | edit source]

  • Rotković Radoslav, Crnogorsko književno naslјeđe, GZ, Titograd, 1976.
  • Pantić Miroslav, Književnost na tlu Crne Gore i Boka kotorske od 16. do 18. veka, SKZ, Beograd, 1990.
  • Pasković Ljudevit, Sveti plamen, priredio Radoslav Rotković, Biblioteka Luča — antologija crnogorske književnosti, GZ, Titograd 1987.
  • Bizanti-Paskvalić-Bolica, Izabrana poezija, priredio Slobodan Kalezić, Književnost Crne Gore od 12. do 19. vijeka, knjiga 5, Cetinje, 1996.

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]