Wp/cnr/Izložba „Salvador Dali: Božanstveni svjetovi“ u Podgorici

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Izložba „Salvador Dali: Božanstveni svjetovi“ u Podgorici
Jump to navigation Jump to search

Izložba „Salvador Dali: Božanstveni svjetovi“, čiju postavku je činilo više od 200 grafika slavnog španskog slikara, u izložbenom prostoru JU Muzeji i galerije bila je pravi poklon za podgoričku publiku u 2012. godini.

Prvi put u Crnoj Gori predstavljeno je više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa – „Biblija sakra“ i „Božanstvena komedija“, koji potiču iz privatnih kolekcija iz Francuske i Španije. Ovako obimna izložba Dalijevih radova prije Podgorice predstavljena je u Beogradu, u Sloveniji na Bledu i u Mariboru i u Njujorku. Postavka je imala specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije gledalac se upoznavao sa sadržajem Biblije i „Božanstvene komedije“, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Pred podgoričkom publikom izložene su i dvije potpune dekompozicije drvoreza „Božanstvene komedije“ u 70 grafičkih listova, šest originalnih knjiga tog djela s Dalijevim ilustracijama u francuskom izdanju, kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja Dantea Aligijerija.

Nije beznačajno naglasiti da je Dali i sam želio da da svojevrstan komentar na temu velikih djela literarne istorije, u obliku ilustracija. Svojim djelima je dodijelio svojevrsnu nadgradnju, koja ne olakšava razumijevanje teksta, već ga dodatno komplikuje. Ciklus „Biblija sakra“ se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim djelom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine. Te ilustracije čini 105 litografija urađenih po gvaš originalima. Posao je naručio Dalijev mecena Đuzepe Alberto a Bibliju sa Dalijevim ilustracijama objavila je 1969. godine izdavačka kuća „Rizoli“ u Milanu.

Ilustracije se zasnivaju na širokoj raznolikosti slika, baziranih na hrišćanskoj ikonografiji, kao i na ikonografiji klasične mitologije. Zanimljivo je da je pri izradi ilustracija, Dali koristio posebnu tehniku – buletizam, njegov izum, pri kojoj je arkebuzu, vrstu starinskog pištolja, „punio“ kapsulama sa bojom i ispaljivao je na prazan papir. Efekte (spontane fleke) zatim je uključio u ilustracije. Za „Božanstvenu komediju“ napravio je 101 akvarel. Djelo je, povodom 700. godišnjice rođenja Dantea Aligijerija, naručila italijanska vlada, a pod umjetnikovim nadzorom rađeno je od 1959. do 1963. godine i objavljeno u Parizu u šest knjiga.

Nakon Podgorice, izložba je organizovana u galeriji Pizana i u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, u Tivtu, od 29. juna do 15. jula 2012.godine.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]