Wp/cnr/Crkva rođenja Bogorodice (Prčanj)

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Crkva rođenja Bogorodice (Prčanj)

Prčanjska župna crkva posvećena je rođenju Bogorodice i prema nekim podacima najveća je sakralna građevina u Boki Kotorskoj. Duga je skoro trideset pet, a široka dvadeset tri metra. Po planu Bernardina Makarucija sa gradnjom ove crkve počelo se 1789 godine, a konačno je završena 1909. godine. Dugoj izgradnji doprinjeli su prekidi između 1807. i 1867. godine.

Crkva je trobrodna građevina kombinovana sa latinskim krstom. Na presijeku srednjeg i poprečnog broda uzdiže se kupola. Visoka je 31 metar. Arhitekta Anton Mengelo promijenio je prvobitni plan, sagradio nepredviđeni tambur i na njega postavio kupolu. Prednja fasada crkve je naročit raskošna.

U najnižoj zoni su korintski stubovi, nad njima pojas sa jonskim pilastrima sa rozetom u sredini, a na vrhu je trougli zabat. Na fasadi, u dvjema nišama su postavljeni kipovi svetitelja.

Župna crkva ima bogatu riznicu u kojoj se čuva veći broj djela mletačkih slikara, koje su dar vjernika. Prema nekim podacima najveća dragocjenost je ikona Bogorodice sa malim Hristom iz XV ili početka XVI vijeka koja se smatra čudotvornom.

Poveznica[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]