Wp/cnr/Autogeni trening (rok bend)

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Autogeni trening (rok bend)

Autogeni trening je crnogorki rok bend formiran u Podgorici 2000. godine. Sastav čine Dino Kapetanović, gitara i vokal, Bojan Bojanić, bubnjevi i Veljko Vučurović, bas.

Biografija[edit | edit source]

Grupu je 2000. osnovao Dino Kapetanović, nakon što se iz Kragujevca doselio u Podgoricu. U početku bend je funkcionisao kao trojka, koju su osim Kapetanovića činili Vido Uskoković i Dragan Knežević.

Prvi demo album “Uvek ti sebe nađi” snimljen je 2002. u studiju Češnjak u Kragujevcu. Izdanje je prošlo nezapaženo zbog loše distribucije.

Prvih godina sastav je često mijenjao postavu, jedno vrijeme je imao duvačku sekciju ili ženski vokal – članica Autogenog treninga je bila i podgorička pjevačica Tina Džankić.

Od 2004. ponovo funkcioniše kao trio koji uz Kapetanovića čine basista Ilija Kojović i Bojanić. Ova postava ima je dva studijska izdanja. Album “Previše” izdat 2008. za Muzičku asocijaciju Crne Gore dobio je veoma dobre kritike i proglašen je za najbolji debi album na ex YU prostoru, na manifestaciji Indexi u junu 2009. u Sarajevu. Snimljena su četiri spota za pjesme "Nepopravljivi", "Mulj", "Kakvi su to moji snovi" i "Mene i mene".

Godine 2011. izdat je album “Napučini živog peska”, snimljen u kultnom beogradskom studiju “Studio 5” – PGP RTS. Album je takođe osvojio brojne pozitivne kritike i na nekoliko top lista je svrstan u 10 najboljih u toj godini. Iste godine Kojovića, koji se odselio iz Crne Gore mijenja Vučurović.

Pjesma “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim” snimljena je sa srpskim muzičarem Nikolom Vranjkovićem. Ova numera je objavljena 2017. na Vranjkovićevom albumu “Veronautika”.

Treći studijski album sa devet pjesama, nazvan “Spasi se sam”, grupa je izdala 2018. pod etiketom Nocturne Media. Snimljeni su spotovi za pjesme “Kasper” i “Koliko još ljudi treba da umre. Na albumu je i numera “Da”, ranije objavljena na kompilaciji “Hronično neumorni” za koju su muzičari iz regiona različitih profila pisali muziku na stihove rok pjesnika Milana B. Popovića.

Autogeni trening potpisan je kao autor muzike za četiri pozorišne predstave i jedan film.

Viđi još[edit | edit source]

https://www.youtube.com/@autogenitrening1711

https://www.youtube.com/watch?v=53nF0pBq534&ab_channel=NikolaVranjkovic

https://www.youtube.com/watch?v=9LR9a6BdqQ0&ab_channel=BucanPas

Spoljašnje veze[edit | edit source]

https://web.archive.org/web/20200216235417/http://davorin.ba/muzika/2009/

https://www.vijesti.me/zabava/muzika/39084/autogeni-svira-nove-pjesme-novi-album-je-vec-dotakao-ljude

https://www.hardwiredmagazine.com/preslusajte-album-spasi-se-sam-benda-autogeni-trening/

Reference[edit | edit source]