Jump to content

Wp/cnr/Špiro Bocarić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Špiro Bocarić

Špiro Bocarić (Budva, 1876 — Jadovno, 1941) je crnogorski slikar.

Biografija

[edit | edit source]

Svoje kratke studije obavlja u Italiji (Studio Scuola Disegno 1894. i Regio Istituta di Belle Arti 1895. u Veneciji), ali se slikarski formirao uz starijega brata Anastasa.

Poslije kratkoga lutanja nastanio se u Bosni i Hercegovini, prvo u Mostaru i Sarajevu i, konačno, u Banjaluci, đe u godinama poslije Prvoga svjetskog rata, kao Pero Poček i Đoko Popović, śećajući se Mediterana, pod uticajem Segantinija (Giovani Segantini) prihvata impresionizam italijanskoga porijekla. Taj način slikanja koristi do kraja života. Temelji se na sigurnom, ali ne i naglašenom crtežu i „vezenju“ površine platna finim, kosim, često i nemirnim zarezima boje zasićene svjetlošću. Motivski se vezuje za bosanski folklor i živopisne predjele.

Špiro Bocarić je u portretskome radu znao polaskati ponekom naručiocu, uraditi ga hladnije od neke živopisne fasade ili sokaka, a prikladnije zlatnome ramu i toplom enterijeru. Značaj ovih slikara za crnogorsku umjetnost dosta je kasno uočen. Ni do danas ovaj period nije temeljito istražen iako je u njihovoj stvaralačkoj groznici Evropa odbolovana, crnogorsko slikarstvo je zamahom ovih majstora dovedeno na prag najnovijih umjetničkih zbivanja onoga vremena.[1]

Poveznice

[edit | edit source]

Izvori

[edit | edit source]
  • Mladen Lompar, Crnogorski slikari, Podgorica, 2010.

Reference

[edit | edit source]
  1. Mladen Lompar, Crnogorski slikari, Podgorica, 2010