Wn/nl/Markttoegang China voor Nederlandse schelpdieren

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | nlWn > nl > Markttoegang China voor Nederlandse schelpdieren
Jump to: navigation, search
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinews. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

14 mei 2017 

Nederland krijgt groen licht voor de export van mesheften (of ‘scheermesjes’) naar China. Dat is het resultaat van een 2 jaar durende onderhandeling met de Chinese autoriteiten. Nederland is een van de weinige landen die mesheften naar China mag exporteren. Dat Nederland nu markttoegang heeft verworven, is niet alleen te danken aan de hoge kwaliteit van de schelpdieren maar ook aan het systeem van keuring en toezicht door de NVWA, dat internationaal bekend staat als degelijk en betrouwbaar. De markttoegang betekent een exportpotentieel van jaarlijks 7 miljoen euro.

Vooralsnog exporteerde Nederland de exclusieve schelpdieren vooral naar Spanje en Italië. De opening van de Chinese markt betekent voor de Nederlandse sector een belangrijke uitbreiding van de export. In China worden de mesheften als een bijzondere delicatesse beschouwd.

De visserij op mesheften gebeurt in de Zeeuwse Delta en ten noorden van de Waddenzee, door in totaal 4 schepen. Deze visserij heeft in 2012 het MSC-certificaat voor duurzame visserij verworven. Destijds een bijzondere primeur; het was de 1e visserij ter wereld die het MSC-certificaat op geïntroduceerde soorten mocht voeren. Voor vissers in kwetsbare natuurgebieden zoals de Zeeuwse delta en ten noorden van de Waddenzee is dit een belangrijke erkenning voor hun duurzame manier van vissen.

Bronnen[edit]

Logo rijksoverheid.svg
De eerste versie van dit bericht is afkomstig van http://www.rijksoverheid.nl, tenzij anders vermeld is op de inhoud van deze website de Creative Commons zero verklaring (CC0) van toepassing. De tekst kan vervolgens op Wikinieuws enigszins zijn aangepast.
Bij hergebruik van de inhoud van deze website is naamsvermelding niet verplicht. Maar bij het citeren van de inhoud mag niet de indruk worden gewekt dat de Rijksoverheid zonder meer de strekking van het afgeleide werk onderschrijft.


Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of his or her rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.