Jump to content

Wn/ms/Trump tamatkan status khas perdagangan Hong Kong,

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Trump tamatkan status khas perdagangan Hong Kong,

15 Julai 2020 (Rabu)


Washington D.C - Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, pada Selasa menandatangani perintah eksekutif untuk menamatkan status khas perdagangan Hong Kong dan juga menandatangani rang undang-undang sekatan terhadap sektor perbankan di pulau itu.

Beliau memberitahu, tindakan itu adalah sebagai tindak balas kepada keputusan China melaksanakan undang-undang keselamatan baharu ke atas tanah bekas jajahan British tersebut.

Dalam sidang media di Pumah Putih, beliau berkata, Hong Kong akan dilayan sama seperti China, tiada keistimewaan, tiada layanan ekonomi dan tiada eksport teknologi sensitif. Kebebasan mereka dirampas, hak mereka dirampas.

"Dengan ini juga Hong Kong akan 'hilang' kerana pada pendapat saya, ia tidak boleh lagi bersaing dalam pasaran bebas, ramai akan meninggalkan Hong Kong."

Trump berkata beliau juga sudah menandatangani Akta Autonomi Hong Kong, yang membenarkan sekatan terhadap pegawai China dan polis Hong Kong yang dilihat sebagai mencabuli autonomi bandar itu, terutama semua bank yang berurusan dengan mereka. Hal ini akan memaksa semua bank kecuali yang dimiliki China, memilih sama ada untuk menyokong tindakan yang dilakukan oleh China di Hong Kong atau mahu terus mengendalikan urus niaga dalam dolar AS untuk kekal berada dalam ekonomi terbesar dunia.

Sumber

[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog