Jump to content

Wn/ms/Pengarah Symphogear Musim 1 Tatsufumi Itō Meninggal Dunia pada usia 55 tahun

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Pengarah Symphogear Musim 1 Tatsufumi Itō Meninggal Dunia pada usia 55 tahun

1 Julai 2020 (Rabu)

Pengarah anime Tatsufumi Itō meninggal dunia pada 23 Mei kerana pendarahan serebrum pada usia 55 tahun. Isterinya Mariko Itō membuat pengumuman di akaun Twitter Tatsufumi Itō pada hari ini.

Itō (juga dikenali sebagai Tatsufumi Tamagawa) mungkin paling terkenal sebagai pengarah musim pertama Senki Zesshō Symphogear, francais anime Satelight yang sejak itu melahirkan empat musim anime sekuel.

Itō telah menjadi sebahagian daripada industri anime sejak tahun 1990, berkhidmat sebagai pengarah animasi untuk episod Magical Taruruuto-kun dan siri lain. Ito berperanan sebagai penganimasi utama, pengarah animasi, pengarah episod, dan penyusun cerita pada banyak produksi sejak itu, termasuk pengarah animasi pada episod Gasaraki; papan cerita dan pengarah episod Princess Tutu; penganimasi kunci tunggal, pengarah episod, dan pengarah animasi pada episod kelapan Casshern Sins; dan pengarah episod pada tiga episod M3 the black metal.

Kredit terakhir Ito adalah sebagai papan cerita dan pengarah episod pada beberapa episod kedua-dua musim We Never Learn: BOKUBEN, serta papan cerita, pengarah unit, dan penganimasi utama untuk urutan kredit akhir musim pertama.

Sumber[edit | edit source]

5月23日伊藤達文が脳幹出血のため亡くなりました(享年55歳)

突然の事だったので気持ちが追いつかない日々でしたが、少しずつ落ち着いてきましたので報告させていただきました

今まで応援してくださった皆様、仲良くしてくださった皆様本当にありがとうございました) – melalui Twitter.